Istoria sistemelor de irigații

Irigarea a reprezentat o activitate principală a agriculturii de peste 5000 de ani. În vederea unui progres al culturilor agricole și implicit al performanțelor în agricultură, au fost luate măsuri sigure legate de infrastructura apei. Sistemele de irigații au apărut ca o soluție eficientă de garantare a apei, în contextul secetelor de lungă durată.

Istoria irigațiilor – Cele mai vechi sisteme de irigații

Omul a folosit, din cele mai vechi timpuri, sistemele de irigare pentru a uda culturile. Deși metodele originale de irigare erau mai rudimentare, în lume se folosesc și astăzi diferite tipuri de sisteme de irigare, ce au la bază metodele tradiționale.

Timp de mii de ani, irigațiile au fost folosite de civilizațiile antice pentru a furniza apă terenurilor fertile, dar aride. În funcție de geografia fiecărei zone, a surselor de apă disponibile și a inundațiilor anuale, s-au folosit diferite metode de a folosi apa râurilor în culturile agricole, mai exact:

  • Irigarea prin bazin de acumulare – În urmă cu 2000 de ani, oamenii care trăiau de-a lungul Mării Mediterane și bazinului fluviului Nil se bazau pe viiturile de pe râuri, provocate de inundații, pentru a furniza apă culturilor lor. Apa provenită din inundații era astfel depozitată și absorbită în sol. Când pământul era suficient de uscat, porțile erau deschise pentru a direcționa apa pe câmpuri, astfel încât plantele să crească. A fost cea mai eficientă metodă a vremii, deși permitea doar o cultură pe an.
  • Irigarea plantelor perene – Utilizată pentru prima dată în Mesopotamia, un „sistem de irigație peren” a permis apei să ajungă pe câmpurile cultivate printr-o serie de canale artificiale și căi navigabile care se extindeau de la sursa de apă. Deoarece a existat un control mai mare asupra apei, cultivarea alimentelor în Mesopotamia a fost controlată pe tot parcursul anului. Ca urmare a succesului său, acest tip de irigații a devenit una dintre metodele preferate ale vremii, deoarece a asigurat cel mai lung sezon de creștere a plantelor și legumelor. A fost folosit în multe alte regiuni ale lumii, cum ar fi India și o mare parte din Orientul Îndepărtat.
  • Irigarea teraselor – Datând din mileniul III î.Hr. în Peru, Siria, China și alte țări, acest tip de sistem de irigații agricole a fost utilizat în principal în regiunile deluroase, fiind una dintre cele mai vechi metode de irigare. Plantarea era realizată pe niveluri diferite, iar apa era înmagazinată în vârfurile dealurilor și munților și dirijată prin canale, care alimentau terasele cultivate la nivel inferior. Precipitațiile și apa din cursurile de munte erau captate și apoi folosite pentru irigarea câmpurilor aflate la o altitudine mai mică (care nu aveau resurse adecvate de apă sau precipitații anuale).
  • Canalele subterane – Canalele subterane sunt considerate a fi cele mai complexe și ingenioase dintre vechile sisteme de irigații. Datând din anul 300 î.Hr. în Sri Lanka, această metodă apela la izvoare naturale și surse de apă subterane, permițând curgerea apei după cum era nevoie la nivelul culturii din câmpuri. Aceasta a fost, de asemenea, prima civilizație care a construit adevărate rezervoare de apă pentru a stoca apa extrasă din pământ, pentru a fi folosită ulterior la irigațiile agricole.

Irigațiile în România

Cele mai citite articole

Între anii 1950-1990, în țara noastră s-a implementat un sistem de irigații, ce avea în vedere aproximativ 3 milioane de hectare, sistem ce a reușit să poziționeze România în topul țărilor din Europa privind infrastructura irigațiilor. Dintotdeauna, irigațiile au reprezentat o componentă strategică pentru agricultura României, acestea fiind garanția unor producții agricole reușite. Majoritatea amenajărilor de irigații din țara noastră au fost efectuate între anii 1970-1989, contribuind astfel la asigurarea unor culturi agricole sigure, indiferent de condițiile climatice ce puteau surveni.

S-au realizat numeroase eforturi și investiții după anii 2000 în vederea dezvoltării sistemelor de irigații, iar în prezent avem acces la numeroase tehnologii ce au revoluționat proiectele de irigare.

Astăzi, fermierii au acces la sisteme de irigații performante, care să le asigure succesul producțiilor agricole. Pentru a dezvolta întregul sector agricol, fermierii au nevoie de un partener de încredere care să le ofere sisteme de irigații sigure, piese și soluții tehnice potrivite afacerii lor, iar compania Dicor Land vine în ajutorul lor cu cele mai bune soluții, fiind unic importator ;I distribuitor al sistemelor de irigat IRTEC. De 10 ani, Dicor Land se remarcă prin seriozitate și dedicare pentru tot ceea ce înseamnă domeniul agricol, dezvoltând un model de afacere pornind de la cerințele și exigențele clienților săi.

Cele mai citite articole