Doliul – între normalitate şi patologie

Pierderea unei persoane dragi este o experiență pe care toţi oamenii o vor cunoaște, la un moment dat. Doliul este durerea trăită după moartea cuiva. Modul în care oamenii îl suportă depinde de sănătatea lor fizică, mentală și psihologică. La cei mai fragili sau traumatizați, doliul poate deveni o boală, care este însoțită de simptome reale – se vorbeşte apoi de doliu patologic. Dar de unde știu oamenii dacă se confruntă cu un doliu „normal” sau dacă sunt bolnavi? 

În acea tristă perioadă, planurile de organizare precum și operațiunile birocratice reprezintă o povară în plus pentru apropiaţii celui decedat, însă alegerea unor servicii funerare in Bucuresti va elimina stresul şi agitaţia, iar omagierea va fi aşa cum se cuvine.

Ce este doliu? 

Reprezintă  procesul psihic experimentat la pierderea cuiva drag. Acesta nu se aplică doar pierderii unei persoane, ci și a unui animal, a unui obiect, chiar a unui ideal. Orice dispariție poate duce la doliu. Acesta din urmă se află în mai multe faze, până la cea eliberatoare a sfârșitului de doliu: reconstrucția. 

De obicei, procesul de doliu este privit în cinci faze: 

  • respingere; 
  • furie, depresie; 
  • regresie;
  • acceptare. 

Momentele de doliu pot reveni uneori. Mai ales la zilele de naștere, sărbători. Este cunoscut faptul că, atunci când o persoană dragă moare, oamenii nu trăiesc durerea în același mod. Doliul poate fi mai mult sau mai puțin lung, poate fi însoțit de mai multe sau mai puține lacrimi, furie și tristețe. Dar acest lucru este normal.

Doliu complicat sau reconstruire lentă

Cele mai citite articole

Se vorbeşte de doliu complicat atunci când se întinde ca durată și când este, de asemenea, însoțit de o suferință foarte puternică. Adesea, persoanele care trec printr-un doliu complicat sunt acelea care au mari dificultăți în a accepta dispariția persoanei dragi, cele care sunt în negare profundă. Procesul de durere începe apoi mult mai târziu. Doliul complicat poate fi însoțit și de o perioadă de depresie cronică. 

Cu alte cuvinte, doliu complicat este experimentat mai puternic și mai mult timp. Dar nu este vorba despre patologie, tulburare mintală. 

Traume, vinovăție, boli: doliu patologic  

În realitate, doliul patologic nu este o boală în sine. Este mai degrabă faptul de a contracta o boală, inexistentă până atunci, care este patologică. Atunci când pierderea celui drag duce la dezvoltarea bolilor mentale sau fizice, persoana îndurerată poate suferi apoi de depresie, tulburări de anxietate, chiar și amăgiri sau halucinații. Dar ea poate contracta și ulcere, probleme cardiace sau cancer. Persoanele îndurerate pot dezvolta, de asemenea, dependențe de alcool sau droguri. 

Adesea, doliul devine patologic atunci când persoana a avut o legătură foarte puternică cu decedatul sau când are un puternic sentiment de vinovăție. Vinovăția de a fi încă în viață sau convingerea de a fi responsabil pentru moartea persoanei dragi. Contextul morții joacă, de asemenea, un rol. Dacă moartea este brutală, o crimă, un accident sau o sinucidere, de exemplu, trauma poate fi enormă. 

Când diagnosticul de doliu patologic este pus, medicii intervin în două moduri: 

  • sprijin psihologic; 
  • prescrierea unor antidepresive sau anxiolitice adecvate. 

Cele mai citite articole