Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum evaluezi corect o bijuterie din aur?

Unele dintre cele mai amanetate obiecte în casele de amanet sunt bijuteriile din aur. Principalul motiv pentru care acestea se află printre obiectele puse gaj ține strict de valoarea sa financiară.

Pentru cel care își amanetează bijuteriile din aur, suma de bani primită este stabilită în urma unei evaluări raționale realizate de către operatorul amanetului.

Unde pot fi vândute bijuterii din aur?

Un aspect important ce ar trebui menționat încă de la început, este acela că prețul oferit de o casă de amanet pentru bijuteriile din aur diferă în cazul amanetării, respectiv vânzării.

Cele mai citite articole

Cu toate că principala activitate a amanetului este de a acorda împrumuturi în schimbul unor obiecte valoroase puse gaj, uneori acestea le și cumpără în vederea revânzării lor la prețuri mai avantajoase pentru clienți.

De exemplu, la amanetul TEZAUR întâlnești primul serviciu online de creditare cu garanții din aur din țară, fiind cunoscut ca amanetul de acasă. Procedura este simplă – aplici pentru un împrumut direct din confortul locuinței tale prin intermediul creării unui cont și beneficiezi de bani rapid, în schimbul unor garanții din aur.

De asemenea, clienții TEZAUR pot obține în anumite perioade un preț mai mare pe gramul de aur prin încheierea unui contract prin intermediul acestui serviciu financiar.

Ce criterii se iau în calcul la evaluarea unei bijuterii din aur?

O bijuterie din aur poate fi evaluată în baza mai multor aspecte, printre care:

  • Gradul de uzură al bijuteriilor – Unul dintre criteriile pe care operatorii de amanet le urmăresc la o bijuterie din aur este nivelul de uzură al acesteia. Cu cât starea generală a acesteia este mai bună, cu atât și suma de bani obținută în schimbul acesteia este mai mare.
  • Nivelul de puritate al aurului – Numărul de carate cu care este imprimat o piesă din aur semnifică nivelul de puritate al aurului din care aceasta este confecționată. Aurul de 24k este cel mai pur aur (în proporție de aproape 100%,), fiind cel destinat lingourilor de aur, în timp ce aurul de 9k are un procent de numai 37,5% aur. De aceea, bijuteriile sunt realizate în general din aur de 14k sau de 18k, ele prezentând peste 50% aur în compoziție (58,5% și 75%).
  • Greutatea bijuteriei – Bijuteriile din aur se cântăresc pentru a stabili nivelul de aur pur din compoziția bijuteriei. Astfel că o bijuterie care urmează a fi amanetată sau chiar vândută va fi cântărită de către operatorul casei de amanet pentru a determina cantitatea de aur ce urmează a fi plătită clientului.
  • Detalii suplimentare – Dacă bijuteriile conțin și pietre prețioase, suma obținută va fi mult mai mare. În cazul în care bijuteria este accesorizată cu pietre semiprețioase sau care nu sunt veritabile, evaluarea se va realiza numai în funcție de aurul din care aceasta este realizată. 

Cele mai citite articole