Care sunt beneficiile masajului?

Majoritatea dintre noi suntem familiarizati cu anumite beneficii ale masajului. Cunosti bine senzatia de relaxare, lejeritate si bunastare pe care acesta il aduce. Dupa un masaj, esti mai putin tensionat, mai putin stresat si cu siguranta mai „zen”. 

De asemenea, stii ca unele dintre „punctele” tale de tensiune si oboseala musculara dispar. Dar de ce? Stiai ca masajul are un efect important asupra circulatiei sangelui? Ca afecteaza sistemul limfatic si sistemul nervos autonom? Toate aceste lucruri le poti afla in cadrul unor cursuri masaj.

Beneficiile masajului asupra sistemului cardiovascular

Sistemul cardiovascular este un mecanism esential de transport al sangelui in organism. Vasele de sange (artere, vene si capilare) formeaza o retea complexa de cateva mii de kilometri. Rolurile lor: transporta oxigenul si nutrientii catre celule si transporta deseuri metabolice si toxine pentru evacuare. 

Masajul stimuleaza vasodilatatia vaselor de sange superficiale si produce ceea ce se numeste hipertermie locala: incalzirea pielii. Roseata usoara asociata cu aceasta caldura a pielii indica fluxul sanguin crescut. Acest flux mareste transportul de oxigen si nutrienti si accelereaza evacuarea toxinelor. 

Beneficiile masajului asupra sistemului limfatic si imunitar

Sistemul limfatic este o retea de vase si organe in care circula limfa. Acest lichid are functia de a facilita raspunsurile imune. Sistemul imunitar filtreaza limfa pentru a intercepta toti agentii patogeni, celulele anormale si particulele straine. 

Apoi initiaza mecanismele de aparare imuna care vizeaza eliminarea acestor anomalii din organism prin intermediul sistemului sanguin. Masajul are ca efect stimularea circulatiei limfei, ajutand astfel la lupta impotriva bolii si facand organismul mai puternic si mai rezistent.

Beneficiile masajului asupra sistemului nervos autonom

Sistemul nervos autonom controleaza functiile involuntare ale corpului, cum ar fi bataile inimii si digestia. Este format din doua subsisteme: simpatic si parasimpatic . Sistemul nervos simpatic este activat ca raspuns la o urgenta sau o trauma. 

Corpul nostru se pregateste apoi pentru „lupta sau zbor”. Acest lucru are ca rezultat o respiratie si ritm cardiac mai rapid, contractia muschilor, incetinirea sistemului digestiv si secretia de adrenalina. Cand stresul este eliminat, organismul trece la sistemul nervos parasimpatic: ritmul cardiac scade, respiratia incetineste, muschii se relaxeaza si digestia revine la ciclul normal.

Beneficiile masajului asupra sistemului muscular

Muschii pot face doua lucruri: sa se contracte sau sa se relaxeze. Un muschi sanatos isi recapata forma dupa o contractie, in timp ce un muschi disfunctional ramane anormal de tensionat. Daca un muschi este disfunctional, se poate datora faptului ca este obosit de prea multa munca, antrenament sau stres. Este posibil sa fi fost ranit de o lovitura, contuzie, incordare sau miscari repetitive. 

Acum intelegeti mai bine mecanismele corporale si numeroasele beneficii ale terapiei prin masaj. Fa-ti timp sa urmezi cursuri de masaj pentru ca pe langa toate efectele fiziologice, masajul ajuta si la circulatia energiei vitale prin corp.