Diareea este o tulburare digestivă frecventă, care se manifestă prin scaune moi sau apoase, asociate adesea cu dureri abdominale. Aceasta poate apărea din cauza unei infecții digestive, unei indigestii sau unor afecțiuni gastrointestinale.
În general, dacă simptomele sunt severe sau dacă nu se ameliorează în 2-3 zile, este recomandat să te adresezi medicului pentru investigații.
Iată ce poți face pentru a trata diareea acasă!
- Antidiareice
Produsele pentru diaree reprezintă cea mai rapidă metodă prin care să ameliorezi simptomele neplăcute. Aceste medicamente sunt disponibile fără prescripție medicală, însă este important să discuți cu medicul pentru a primi o recomandare.
Există mai multe tipuri de antidiareice. Unele dintre acestea inhibă motilitatea intestinală, oprind astfel diareea. Totuși, în cazul unei infecții, acest lucru împiedică organismul să elimine agentul patogen pe cale naturală și pot apărea complicații. De asemenea, unele medicamente nu sunt recomandate copiilor (1). De aceea, este indicat să mergi la medicul de familie, iar acesta îți va recomanda un medicament potrivit.
- Hidratare
Chiar dacă iei medicamente antidiareice, este important să adopți și câteva obiceiuri care țin de stilul de viață. Unul dintre acestea este hidratarea.
În timpul diareei, în special dacă este vorba de scaune apoase, organismul pierde cantități foarte mari de lichide. Acest lucru poate duce la dezechilibre electrolitice severe, cum ar fi prin pierderea sodiului și clorului. În cazul copiilor și vârstnicilor, deshidratarea pune viața în pericol (2).
Este important, așadar, să bei suficiente lichide. Poți bea apă plată, supe strecurate de legume și sucuri naturale de fructe diluate cu apă. Este indicat, de asemenea, să utilizezi soluții de rehidratare orală, pe care le găsești în farmacii. Acestea refac rapid echilibrul electrolitic și sunt recomandate mai ales copiilor (1, 2).
Poți prepara în casă o soluție de rehidratare prin amestecarea unui litru de apă cu jumătate de linguriță de sare și 6 lingurițe de zahăr. Poți lua în considerare și băuturile cu electroliți pentru sportivi (2).
Evită băuturile care conțin cafeină, alcoolul și sucurile carbogazoase.
Dacă deshidratarea persistă, poate fi nevoie de administrare intravenoasă de lichide, care se realizează în spital.
- Alimente de consumat
Este important să consumi mese mici și dese, în funcție de toleranță. Dacă prezinți greață și vărsături, va trebui să mănânci doar în momentele în care aceste simptome se ameliorează.
Consumă alimente cât mai simple, sărace în fibre insolubile, cum ar fi carne de pui fiartă, orez, iaurt natural, pâine prăjită, biscuiți simpli. Poți include în dietă și alimente bogate în potasiu, cum ar fi cartoful și bananele (1, 2).
De asemenea, este recomandat să consumi fibre solubile, care cresc volumul bolului fecal, formează un material asemănător gelului și întârzie golirea gastrică. Acestea se găsesc în ovăz, fructe (cum ar fi mere) și unele legume (morcov, broccoli). Consumă legumele preparate termic, nu crude!
- Alimente de evitat
Evită alimentele foarte condimentate sau gătite prin prăjire în ulei! Acestea trebuie preparate dietetic, prin fierbere, la abur sau în cuptor, fără a utiliza condimente iuți.
De asemenea, trebuie evitate:
- alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi carnea grasă, mezelurile, brânza grasă;
- produsele bogate în zahăr, cum ar fi dulciuri;
- alte produse intens procesate industrial;
- laptele proaspăt.
- Supliment alimentar cu probiotice
Probioticele sunt microorganisme benefice care colonizează intestinul și susțin sănătatea florei intestinale. Acestea ajută organismul să elimine infecția din tractul gastrointestinal și îmbunătățesc recuperarea tranzitului intestinal după diaree (1, 2).
Probioticele se găsesc sub formă de suplimente alimentare, însă este indicat să discuți cu medicul sau farmacistul pentru o recomandare. Iaurtul natural și chefirul sunt surse de probiotice.
Așadar, diareea poate fi ținută sub control și ameliorată prin aceste remedii. Este necesar, însă, să te adresezi medicului dacă simptomele nu se îmbunătățesc.
Referințe:
- “Diarrhea – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/diagnosis-treatment/drc-20352246. Accessed 23 Jan. 2023.
- Kandola, Aaron. “How to Treat Diarrhea at Home.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 12 Feb. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324424. Accessed 23 Jan. 2023.