Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tăierea corectă a viței de vie

Pentru a planta viță de vie în grădină, trebuie stabilit cât de des trebuie să fie aceasta întreținută. Totul depinde în final de modul în care a crescut vița de vie, de cât de bătrână este și de obiectivele întreținerii. Tunderea regulată este necesară nu numai în vie, ci și în grădină în general, dar vița de vie are nevoie de mai multe astfel de operațiuni de întreținere și în acest scop se va folosi o foarfecă vie electrică specială.

De ce se tunde via cu o foarfecă de vie profesională?

Tunderea nu numai că influențează forma, ci și promovează creșterea și randamentul culturilor. Cu toate acestea, trebuie tăiat și lemnul fructifer în locul corect. Mulți grădinari nu sunt siguri de acest punct. Nu știu cât și când să taie și mai ales nu știu cum să taie. Utilizând o foarfecă profesională de vie este mult mai simplu să fie tăiate corect părțile care trebuie eliminate/ În principiu se pot recolta și struguri delicioși fără tăiere. Cu toate acestea, prin tăiere se protejează plantele și de bolile fungice. Prin urmare, ar trebui sa se cunoască toate variantele de tăiere pentru vița de vie.

Când și cum se taie vița de vie?

Pentru a tunde vița de vie este nevoie de următoarele instrumente:

–   Foarfecă specială pentru vița de vie;

Cele mai citite articole

–   Mănuși speciale;

–   Accesorii pentru a lega vița de vie.

Cel mai bine este ca tăierea principală sa fie făcută în martie. Cu toate acestea, nu trebuie tăiat până când vița nu este construită și instruită corespunzător. Apoi se taie lemnul uscat cât mai aproape de lemnul verde. Ar trebui lăsată ramura la aproximativ doi centimetri în spatele ultimului mugur. Unealta trebuie să fie întotdeauna ascuțită și absolut curată la tăiere. Acest lucru va împiedica zdrobirea lăstarilor. În plus, atunci când se efectuează tăierea, se începe întotdeauna într-un unghi înclinat, astfel încât seva care poate curge să nu poată ajunge pe mugurii de mai jos.

 Tunderea de iarnă trebuie făcută cel târziu la începutul lunii martie, dar mai bine în februarie. Dacă tăietura va fi efectuată mai târziu, seva a ajuns deja în lăstari, ceea ce ar putea duce la o pierdere excesivă de sevă. Și acest lucru, la rândul său, slăbește enorm plantele. La tăierea în timpul iernii, lăstarii subțiri și lungi din anul precedent sunt tăiați. Aceștia sunt de obicei în culori roșu-maroniu sau de culoare galbenă. Cinci până la șapte dintre lăstarii groși din anul precedent trebuie să rămână întotdeauna pentru a forma un cadru. Nu ar trebui să rămână muguri. Dacă s-a efectuat tăierea viței de vie astfel, rămâne doar aproximativ o zecime din vița de vie originală.

Cel mai bine este a se tăia la începutul lunii martie, când planta nu are frunze. Se scutură mai întâi brațele groase ale trunchiului. Dacă numărul lor este foarte mare, ar trebui eliminate complet câteva dintre ele. Apoi trebuie îndepărtate o mare parte a lăstarilor laterali subțiri, astfel încât să rămână doar câțiva lăstari lignificați din anul precedent pe structura trunchiului. Iar ceea ce s-a tăiat poate fi reciclat cu ajutoru unor tocatoare resturi vegetale.

Cele mai citite articole