Eşti proaspătă mămică? Când trebuie să iei în calcul un cabinet de psihiatrie

Proaspetele mămici trec prin schimbări fizice, psihice şi comportamentale majore, îndată ce îşi dau seama că viaţa lor se schimbă, că există o fiinţă care depinde în totalitate de acestea, iar prezenţa într-un cabinet psihiatrie nu trebuie privită ca şi o ruşine, ci o necesitate. Proaspetele mămici sunt foarte vulnerabile şi sunt supuse depresiei post-partum, o condiţie care necesită intervenţii de urgenţă pentru că poate duce la lucruri foarte grave, atât pentru mama, cât şi pentru bebe.

Dacă mămica nu se simte în  apele ei, dacă nu este sprijinită de către soţ sau de membrii familiei, dacă trece prin momente dificile în perioada postnatală, un psihiatru poate deveni cel mai bun prieten. Reacţia femeii la venirea pe lume a copilului nu va mai fi atât de dramatică şi totul se va rezolva armonios.

De ce este nevoie ca mămica sau tăticul să păşească într-un cabinet de psihiatrie?

Dorinţa de a avea un copil este cât se poate de naturală, este cât se poate de normală în cuplurile care se iubesc, mai ales atunci când “ceasul biologic” sună. Cel mai adesea, femeile îşi exprimă dorinţa de a avea un copil, dar şi bărbaţii deopotrivă, considerând că acesta este un liant al relaţiei lor. A aduce pe lume un copil este o expresie a iubirii în cuplu, dar şi un proces foarte anevoios, mai ales imediat după naştere, când toată atenţia este concentrată asupra copilului.

Cele mai citite articole

După naşterea copilului, majoritatea femeilor resimt teamă, depresie, tristeţe, vinovăţie, griji, tulburări de somn şi de alimentaţie, neajutorare, iar riscul de a prezenta dificultăţi emoţionale este foarte mare. Tăticul, pe de altă parte, pe cât de grijuliu a fost toată sarcina, pe atât de neglijat se simte după venirea pe lume a copilului când mama alăptează sau îşi petrece foarte mult timp în încercarea de a adormi sau de a linişti bebeluşul cu colici.

Trăirile tăticilor nu sunt deloc mai puţin intense sau complexe decât ale partenerelor, astfel încât în această perioadă, tăticii pot deveni absenţi, pot evada în muncă, alcool, în relaţii extraconjugale, pot reveni în familia de origine sau pot lua decizii pripite şi pot părăsi chiar familia.

Pericolele depresiei post partum

Dacă nu este tratată în mod corespunzător şi la timp, depresia post partum poate avea urmări grave. Starea emoţională a mămicii va fi deplorabila, aceasta va refuza bebeluşul, va refuza ajutorul său vizitele din partea familiei, iar familia treptat se va destrăma. În plus, îngrijirea necorespunzătoare a bebeluşului este cauzată tot de depresia post partum, de aceea este necesară diagnosticarea corectă şi un tratament adecvat, iar un psihiatru poate rezolva acest lucru.

Dacă nu este tratată la timp, depresia se va transforma în psihoza postnatală, o afecţiune destul de rară care dă halucinaţii, schimbări de dispoziţie, agresivitate fără un motiv aparent, paranoia, agitaţie excesivă, confuzie şi dezorientare, precum şi comportamente care pot pune în pericol viaţa mamei şi a bebeluşului, şi anume gânduri de suicid şi intenţii de auto-vatamare sau de vătămare a copilului.

Cele mai citite articole