Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lumină caldă sau lumină rece? Care este alegerea potrivită pentru fiecare încăpere a casei?

Chiar dacă această întrebare nu  pare a fi una foarte pertinentă şi de interes pentru cumpărători şi proprietari ai locuinţelor, ar trebui să reprezinte un criteriu important înainte de achiziţionarea oricărui produs dintr-un magazin de corpuri de iluminat în Oradea. Iluminarea locuinţei este foarte importantă pentru că, în lipsa luminii naturale, proprietarii şi locatarii să îşi poată întreprinde activităţile aşa cum trebuie, să se poată odihni bine şi să poată socializa sau să se poată relaxa atunci când este cazul.

Avantajele luminii calde

Lumina caldă este cea care influenţează starea de spirit a locatarilor, în mod pozitiv, iar în funcţie de spaţiu, este important ca proprietarii să ştie ce tip de bec şi de corp de iluminat cu lumina caldă să aleagă. Lumina caldă este cea cuprinsă între 1700 şi 3200 grade Kelvin, fiind ideală pentru zonele de relaxare ale camerei copilului, dormitor, living sau coridor. Lumina caldă poate contura un spaţiu de armonie şi este extrem de primitoare. Aceasta  se va dovedi potrivită pentru relaxare sau confort, însă are şi unele dezavantaje dacă nu este folosită în mod corespunzător. Pe de  altă parte, acest tip de lumină oboseşte ochii şi scade puterea de concentrare, deci nu este chiar potrivită pentru birou.

Lumina rece – ce avantaje aduce?

Lumina rece şi cea neutră este ideală pentru spaţiile în care concentrarea este importantă, aşadar pentru birou, dar şi pentru baie şi bucătărie, accentuând detaliile şi imitând extrem de bine lumina naturală. există proprietari care aleg corpurile de iluminat cu lumina rece pentru iluminatul rezidenţial, datorită aerului modern pe care acestea îl oferă încăperilor. Lumina rece este ideală în încăperile decorate în stil scandinav sau minimalist, cu menţiunea că lumina rece nu va reda culorile aşa cum trebuie şi există un risc mai mare de radiaţii UV.

Lumina caldă vs. lumina rece în casă

Înainte de a alege un anumit corp de iluminat pentru casă, este important ca proprietarii să ştie care sunt cele mai potrivite tipuri de lumină de la o cameră la alta, pentru că amenajarea locuinţei să fie făcută în mod corespunzător. Astfel, fiecărei încăperi în parte îi corespunde un anumit tip de lumină şi corpuri de iluminat:

·  în holuri şi coridoare este potrivită atât lumina caldă, cât şi rece, făcând trecerea de la o atmosferă dinamică, precum cea din bucătărie sau baie, într-un spaţiu de confort;

Cele mai citite articole

·  în dormitor lumina caldă este ideală, conferind un somn liniştitor şi dulce şi o atmosferă caldă şi calmă. În dormitor lumina poate fi redată prin veioze aşezată prin noptiere sau prin candelabrul elegant;

·  în living predomină lumina caldă, care invită la confort, socializare şi relaxare care este redată prin candelabru, aplica sau lampadar;

·  în bucătărie, mixul de lumină caldă în zona de servit masa cu lumina rece în zona de preparat masa este ideal;

·  în biroul de acasă cea mai bună este lumina rece, oferită de un lampadar sau de o lampă de birou;

·  în baie, corpurile de iluminat ar trebui să fie marcate de lumin rece care să ajute utilizatorii să se trezească, să se poată aranja şi machia aşa cum trebuie.

Cele mai citite articole