Ce alegi pentru copilul tău: o grădiniță de stat sau una privată? Află principalele avantaje ale celei de-a doua variante

Educația preșcolară nu este obligatorie, ceea ce înseamnă faptul că un copil mic nu trebuie să frecventeze grădinița. Doar când are 5 ani trebuie să urmeze pregătirea preșcolară, ceea ce este obligatoriu. Și o poate face la o grădiniță, fie ea de stat sau privată. Până atunci, educația este opțională pentru copil, dar dacă părinții doresc să-și trimită copilul la grădiniță, atunci ei trebuie să ia această decizie din timp.

Și de ce este recomandat să îți înscrii copilul cât mai devreme la grădiniță? Pentru că, în primul rând, cei mici trebuie ajutați să își dezvolte competențe și aptitudini încă de la cele mai mici vârste, trebuie încurajați să exploreze și trebuie să petreacă mult timp alături de alți copii de aceeași vârstă.

De ce grădinița privată este o alegere mai bună?

Înscrierea la grădinițe, în special la cele publice, începe de fapt la sfârșitul iernii, în principal deoarece numărul de locuri în centrele din apropierea casei este limitat. Aceste prevederi sunt, de asemenea, legate de criteriile de recrutare, care sunt similare în întreaga țară – se acordă prioritate copiilor ai căror părinți au venituri mici, mamelor singure, persoanelor într-o viață deosebit de dificilă sau situației de sănătate. Părinții care nu îndeplinesc aceste condiții trebuie adesea să caute un loc pentru copil un pic mai departe – de exemplu, pe o stradă mai îndepărtată sau chiar într-un cartier vecin. 

Totuși, părinții pot profita, de asemenea, de oferta pusă la dispoziție de o grădiniță privată în Ploiești, unde criteriul de bază este numărul de posturi vacante. Sau atunci când copilul are vârsta necesară completării unei grupe mixte. De asemenea, în cazul unei grădinițe private, prioritate au mereu copii care vor fi înscriși la un program prelungit, față de cel scurt.

Trebuie luat totuși în calcul faptul că taxele lunare percepute de o grădiniță privată sunt uneori semnificativ mai mari decât cele ale grădiniței de stat. Deoarece părinții tind să cheltuiască mai mulți bani pentru a finanța îngrijirea privată a copiilor, ei se așteaptă automat la o îngrijire mai bună. 

Există destul de multe avantaje pentru grădinița privată:

·   În grădinițele private nu există de obicei greve. Acest lucru poate fi de fapt un avantaj enorm pentru părinți – pentru că unde te duci cu copilul dacă grădinița de stat este în grevă?

·   Uneori, grădinițele private sunt chiar mai bine echipate decât cele administrate de stat, de exemplu atunci când orașul are prea puțini bani. Acest lucru poate avea și un impact asupra cursurilor de formare la care participă educatorii.

·   Grădinițele private au, de asemenea, orele de deschidere mai flexibile, fără închidere în timpul sărbătorilor, meniuri mai bune – depinde doar de concept și de centrul de zi respectiv.

Ce grădiniță ar trebui să alegi? Cel mai simplu răspuns este: cea care oferă cea mai bună ofertă educațională și generează cele mai mici costuri posibile. În detaliu, alegerea nu este atât de simplă – pentru că, de obicei, una nu merge mână în mână cu cealaltă și există multe situații care ar trebui luate în considerare.