De ce refuză câinele mâncarea?

A avea un câine de companie necesită multă grijă , nu-i așa? Uneori deși i-ai cumpărat cel mai grozav dintre modelele de boluri pentru câini din petshop, cel mai scump sortiment dintre alimentele recomandate de veterinar, el tot nu vrea ca să mănânce.

Cauze frecvente pentru care un câine de companie nu mănâncă

  • referitoare la animal (vârstă, personalitate, stare de sănătate, modul în care se poartă stăpânul cu el);
  • referitoare la alimentele oferite câinelui (expirate, de slabă calitate, improprii pentru o anumită rasă de câini, mod deficitar de preparare înainte de a fi oferite etc.);
  • alte cauze (anotimp, schimbarea locuinței sau stăpânului, moartea stăpânului, apariția în casă a altui animal de companie etc.).

Cele mai întâlnite două motive pentru care un câine sănătos refuză mâncarea sunt: vârsta prea înaintată (câinii bătrâni tind să mănânce mai puțin) și modificările gustului alimentelor preferate (când producătorii schimbă rețetele anumitor produse). 

În plus, dacă ai un câine cu personalitate, poți ca să îi comanzi tu și cel mai special dintre acele castroane mâncare câini cu care ne îmbie comercianții online de produse canine, el tot din vechiul lui bol vrea să mănânce, chiar dacă tu îl consideri ingrat pentru că nu apreciază efortul financiar pe care l-ai făcut pentru confortul lui.

De cele mai multe ori, pierderea poftei de mâncare nu este considerată un simptom grav deoarece se poate întâmpla din motive banale, ușor de eliminat. Animalul de companie poate refuza să mănânce, de exemplu, chiar și atunci când există o schimbare a vremii (în zilele foarte călduroase), iar cu această încălzire globală nu e de mirare că se întâmple frecvent ca asta să fie cauza lipsei de mâncare la câini ca și la oameni.

Dacă animalul este într-o stare bună de sănătate, dar refuză să mănânce din motive de comportament, le poți oferi animalelor hrană umedă (pliculețe și paste). Mai ales pe caniculă.

De asemenea, poți să îi dai niște carne slabă gătită fără condimente. De asemenea, este posibil să adaugi și ceva legume fierte pe post de garnitură, dar merită să ai o discuție cu medicul veterinar care are în grijă cățelul tău despre acest lucru: În principiu, evită roșiile și ceapa. Sub nicio formă nu-ți transforma câinele din carnivor în ierbivor, chiar dacă tu ești vegan convins!

Este o greșeală să ne gândim că reducerea frecvenței alimentelor (oferirea unei singure mese pe zi pentru câine, de exemplu), crezând că dacă îl faci să sufere de foame o să rezolvi problema lipsei poftei de mâncare a animalului tău de companie lătrător. 

A-i da hrană numai o dată pe zi nu este ideal. Mâncarea pentru un animal adult ar trebui să fie asigurată de două ori pe zi, în timp ce pentru un cățeluș în plină dezvoltare idealul este de cel puțin 3 ori pe zi. 

Alege sortimente de hrană care chiar îi plac prietenului tău canin, nu te orienta spre produsele cele mai ieftine pentru că ele sunt aproape întotdeauna de calitate inferioară, lipsite de anumiți nutrienți, de vitaminele necesare unui animal care să fie sănătos, vesel și sătul.

Un alt sfat bun ce vine de la crescătorii de câini și veterinari este acela de a încălzi plicul / pasta, dacă îi oferi câinelui hrană moale, deoarece așa se degajă mirosuri îmbietoare pentru animal care îl fac să mănânce cu poftă.