Te-ai confruntat vreodată cu palpitații, respirație accelerată și superficială, sentimentul de frică, deși nu aveai un motiv aparent? Atunci ai experimentat un atac de panică. Acesta reprezintă o experiență pe cât de neașteptată, pe atât de înfricoșătoare, care lasă adesea în urmă întrebări și confuzie. Înțelegerea acestor episoade poate fi primul pas spre recâștigarea controlului asupra vieții și redobândirea liniștii interioare. Află ce poți face pentru a le diminua citind acest articol.
Ce e atacul de panică?
Atacul de panică este un episod brusc și intens de frică sau disconfort extrem. Acesta este însoțit de o serie de simptome fizice și mintale care pot fi copleșitoare. Printre acestea se numără:
- palpitațiile (bătăile rapide ale inimii);
- tremur;
- frisoane;
- transpirație abundentă;
- senzația de sufocare;
- durere în piept;
- senzația de nod în gât;
- stare de amețeală;
- senzația de detașare de realitate;
- teama de a pierde controlul sau de moarte.
Deși te poți confrunta cu atacuri de panica în orice moment, ele sunt adesea declanșate de situații stresante, traume emoționale sau chiar de factori fizici, precum oboseala sau consumul excesiv de cofeină. Un aspect important de reținut este că, deși simptomele sunt foarte reale și înfricoșătoare, un atac de panică nu este periculos în sine și nu pune în pericol sănătatea.
Gestionarea atacului de panică
Gestionarea atacurilor de panică începe cu recunoașterea simptomelor și adoptarea unor strategii care să ajute la calmarea corpului și a minții. Toate acestea le poți învăța în cadrul unui cabinet psihoterapie Bucuresti. Aici, psihologul îți furnizează instrumentele de care ai nevoie pentru a ameliora și a reduce în intensitate stările fizice pe care le resimți. Exercițiile pe care ți le sugerează sunt adaptate pentru fiecare client, astfel încât tu să simți o schimbare cât mai rapidă.
Printre cele mai întâlnite metode se află:
- exercițiile de respirație;
- tehnicile de relaxare musculară progresivă;
- exercițiile prin care te concentrezi pe realitate;
- exercițiile de imagerie dirijată.
Terapeutul te poate ajuta și să înțelegi de ce te confrunți cu atacurile de panică și care sunt cauzele pentru care apar. Una dintre cele mai eficiente forme de psihoterapie, documentată prin numeroase studii științifice este reprezentată de terapia cognitiv-comportamentală. Prin intermediul acesteia identifici tiparele de gândire care contribuie la apariția atacurilor de panică și le poți schimba.
În plus, față de metodele pe care le înveți în cabinetul de psihologie, poți să aplici și tu câteva tehnici eficiente. Studiile au demonstrat că stilul de viață se corelează puternic cu sănătatea mintală. Astfel, poți opta pentru:
- o dietă bogată în nutrienți (fructe și legume crude, pește, cereale);
- exerciții fizice periodice;
- un program de somn adaptat nevoilor tale.
Atacurile de panică pot fi extrem de înspăimântătoare, dar cu suportul adecvat și prin adoptarea unor strategii eficiente de gestionare, poți învăța să le controlezi și să îți recapeți echilibrul. Dacă simți că ai nevoie de ajutor, nu ezita să consulți un specialist, precum un psiholog. Acesta te susține și te ajută să descoperi resursele interioare pe care le poți folosi pentru a te bucura de viața pe care ți-o dorești.
Sursa foto: Unsplash