Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cati ani are iohannis

Cati ani are iohannis

Prezentare generala

Klaus Iohannis este presedintele Romaniei din anul 2014, cand a castigat alegerile prezidentiale cu 54,5% din voturi. Nascut pe 13 iunie 1959, in Sibiu, el are acum 61 de ani. Iohannis si-a inceput cariera in cadrul Primariei Sibiu, in anul 1990, apoi a devenit primar al orasului din anul 2000 si a ramas in aceasta functie pana in anul 2014.

Educatie si cariera anterioara

Iohannis a urmat cursurile Liceului Teoretic Andrei Saguna din Sibiu si a absolvit Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti in anul 1983. El a lucrat ca profesor de fizica la Liceul Teoretic Mihai Viteazul din Sibiu intre anii 1983 si 1997. In anul 1997, Iohannis a fost ales presedinte al Asociatiei Forumul Democrat al Germanilor din Romania si a ramas in aceasta functie pana in anul 2013.

Ciclul electoral

Iohannis a inceput sa se implice in politica pe plan local din anul 2000, cand a fost ales primar al Sibiului si a ramas in aceasta functie pana in anul 2014. In anul 2007, Iohannis a fost ales presedinte al Partidului National Liberal (PNL). In anul 2014, a candidat pentru presedintia Romaniei, castigand alegerile prezidentiale cu 54,5% din voturi. El a fost realeas pentru un al doilea mandat in anul 2019, cu 66,5% din voturi.

Activitatea ca presedinte

Cele mai citite articole

In calitate de presedinte al Romaniei, Iohannis a urmat un program progresist de reforma si modernizare a economiei si a administratiei publice. El s-a implicat activ in promovarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a reusit sa obtina un acord privind aderarea Romaniei la Schengen. De asemenea, Iohannis a facut apel la o abordare unitara a chestiunilor economice si sociale, inclusiv a politicilor de educatie si sanatate.

Realizari

Iohannis a fost premiat cu medalii si distinctii de catre mai multe organizatii si institutii, inclusiv de catre Președinția României, Republica Moldova, Consiliul Europei, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei, Parlamentul European si altele. El a primit de asemenea titlul de „Cetatean de onoare” al unor orase importante, precum Paris, Berlin, Milano si altele.

Viata personala

Iohannis s-a casatorit cu Carmen Lăzurcă, in anul 1987, iar cei doi au impreuna o fiica, Carmen. Iohannis este un adept al bisericii luterane si un sustinator al valorilor europene si democratice. El este de asemenea un fan al echipei de fotbal FC Steaua Bucuresti si un alergator inraita. Iohannis locuieste in Sibiu impreuna cu sotia sa.

Concluzie

Klaus Iohannis a inceput cariera sa in politica in anul 2000, cand a fost ales primar al Sibiului. El a devenit presedintele Romaniei in anul 2014 si a fost realeas pentru un al doilea mandat in 2019, cu 66,5% din voturi. In calitate de presedinte, Iohannis a urmat un program progresist de reforma si modernizare a economiei si a administratiei publice, a obtinut un acord privind aderarea Romaniei la Schengen si a facut apel la o abordare unitara a politicilor educationale si sanitare. La 61 de ani, Iohannis se bucura de respect si admiratie din partea alegatorilor si vorbeste despre reforma si modernizarea tarii in care traieste.

Cele mai citite articole