Mișcarea și sportul pot influența pozitiv calitatea vieții, iar practicarea constantă a antrenamentelor te ajută să ai o condiție fizică mai bună, un plus de energie și o stare de spirit îmbunătățită. De aceea, recuperarea organismului, mai ales după ce ai practicat un sport solicitant, este esențială. Mai departe, îți prezentăm 5 sfaturi utile care să te ajute în acest proces.
- Relaxează-ți treptat organismul
La finalul antrenamentului, corpul tău este încălzit, iar ritmul cardiac este mai ridicat. De aceea, câteva exerciții ușoare, precum înotul sau alergatul, te vor relaxa treptat. Este indicat să le faci măcar 10-15 minute, pentru a lăsa organismului suficient timp să se destindă.
Încheie ritualul cu un duș în care alternezi apa caldă cu cea rece, dar evită temperaturile extreme. Pentru a te bucura de o prospețime suplimentară, folosește la final un parfum modern, cu arome de cedru și mandarină proaspătă. De exemplu, o variantă inspirată este să-ți pui în evidență pasiunea pentru mișcare cu un parfum Million barbati. Acesta reflectă personalitatea ta puternică deoarece emană energie, căldură și intensitate.
- Alege o nutriție echilibrată
Recomandarea specialiștilor este să mănânci în primele două ore după finalizarea antrenamentului. O idee utilă este să-ți pregătești un pachet cu alimente care să conțină proteine, carbohidrați și grăsimi. Ai mai multe variante sănătoase: porridge sau iaurt cu proteine și fructe, pui sau pește cu orez sau cartofi dulci, omletă cu avocado și somon. Mai poți include batoane energizante, unt de arahide sau pastă de humus.
În general, ai nevoie de aproximativ 1 g de proteină per kilogram din masa corporală. Acest lucru diferă de la o persoana la alta, în funcție de intensitatea exercițiilor. Dacă ai nevoie de ajutor, discută cu un specialist care să te îndrume să construiești mese echilibrate și adaptate nevoilor tale.
- Hidratează-te corespunzător
Hidratarea are un rol esențial în funcționarea corpului, iar efortul fizic duce la eliminarea apei, prin transpirație. Pentru că se produce un dezechilibru de electroliți, pot să apară acele crampe neplăcute.
Pentru a preveni acest lucru, dar și pentru o stare generală bună, consumă apă sau băuturi care conțin calciu, potasiu și magneziu, dar și alți electroliți. Este indicat să bei apă și în timpul unui antrenament mai lung, așa că ține la îndemână o sticlă pe care o poți reumple ușor.
- Încearcă să ai un somn odihnitor
Poate te gândești că este în regulă să dormi mai puțin, mai ales în perioadele în care pui accent pe mișcare. Cu toate acestea, somnul este indispensabil, iar organismul tău are nevoie de odihnă. După 7-8 ore de somn, corpul își reface depozitul celular și își reglează temperatura.
În paralel, există studii care arată că mișcarea poate să ducă la îmbunătățirea calității somnului. Totuși, dacă obișnuiești să faci sport seara și ești îngrijorat că îți poate afecta odihna, alege câteva exerciții ușoare. Testează mai multe variante pentru a o găsi pe cea potrivită.
- Alternează tipul antrenamentelor
Uneori, este atractiv să te concentrezi doar pe un anumit tip de antrenament. Cu toate acestea, creează-ți un program variat, în care alternezi exercițiile de forță cu cele cardio. Fii sigur că incluzi săptămânal două sau trei zile de repaus, pentru a-ți ajuta corpul să se recupereze.
Alege exercițiile în funcție de scopul tău și crește treptat intensitatea acestora. De exemplu, poți să lucrezi o anumită parte a corpului, să te antrenezi pentru a participa la un maraton sau pur și simplu să te axezi pe un stil de viață sănătos.
Exercițiile practicate constant și corect implică o recuperare corespunzătoare. Folosește sfaturile prezentate mai sus și adaptează-le în funcție de nevoile organismului tău. Ține cont că poți cere și sfatul unui trainer pentru a optimiza acest proces. Care este primul lucru pe care obișnuiești să-l faci după un antrenament?
Sursă foto: Freepik