Taina cununiei religioase, esenta unei nunti

Nunta reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata unui cuplu. Fiecare dintre noi viseaza cum va fi acel moment minunat, incepand sa ni-l planificam inca de cand suntem copii. Modernitatea zilelor actuale proiecteaza intreaga atentie asupra grandioaselor petreceri de nunta, in care tinutele fascinante, muzica si meniurile variate sunt vedetele principale. In goana pregatirilor de nunta si din cauza maretiei pasului pe care urmam sa il facem, este posibil sa uitam ca, de fapt, esenta unei nunti este cununia religioasa.

Cununia religioasa

Cununia religioasa reprezinta actul sfant prin care cei doi miri, uniti prin proprie dorinta,  se impartasesc cu Harul Sfantului Duh. Cei doi miri devin una, punctul central al familiei, un punct care are la baza iubirea. Slujba de cununie este savarsita de catre preot, pecetluindu-se astfel legatura dintre miri. 

Savarsirea cununiei religioase impune anumite reguli pe care tinerii miri ar trebui sa le indeplineasca. Ei trebuie sa fie botezati, sa nu fie rude pe linie consangvina sau spirituala, sa fie de sex diferit, casatoriile intre acelasi sex nefiind acceptate. De asemenea, preotul poate solicita spovedirea  si impartasirea, inaintea  savarsirii tainei cununiei religioase. 

Toate au rolul de a aduce asupra viitoarei familii binecuvantarea spirituala de care are nevoie pentru a putea avea o traiectorie benefica fiecaruia dintre soţi, dar si viitorilor copii. Slujba de cununie impune prezenta mirilor, naşilor si a parintilor mirilor. Este esenta din mijlocul careia va lua nastere viitoarea familie. Nasii, viitorii parinti spirituali, sunt cei care aduc lumina divina asupra tinerilor miri, prin lumanari cununie pastrate aprinse pe toata durata slujbei.

De ce va fi nevoie pentru savarsirea slujbei de cununie

Mirii vor veni in Sfanta Biserica impreuna cu nasii si parintii, alaturi de toate persoanele dragi care doresc sa le fie alaturi in timpul slujbei de cununie. Pentru desfasurarea actului spiritual, va fi nevoie de doua lumanari cununie, verighete, simbol au uniunii dintre cei doi,  vin rosu, simbolizand sangele lui Isus, si doua piscoturi care vor inlocui painea,  simbolul  trupului Mantuitorului.

Lumina credintei

Pe toata durata slujbei de cununie, nasii vor tine cele doua lumanari cununie aprinse, ca simbol al puterii credintei si al luminii dumnezeiesti care va cobori asupra tinerei familii ale carei baze sunt puse odata cu savarsirea sfintei taine. 

Lumanarile sunt aprinse de catre preot de la sfesnicul din biserica, transferand astfel lumina lumii care ii va insoti pe cei doi pe toata durata casniciei lor.  Lumina credintei ii va calauzi pe miri, tinandu-i in echilibru si iubire, insotindu-i pe parcursul vietii, atingand cateva puncte esentiale cum ar fi slujbele de cununiile de la 25, 50 sau 70 de ani de casatorie.