Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sapa de cartofi – scop, dispozitiv si principiu de functionare

Sapa de cartofi – scop, dispozitiv si principiu de functionare

Astazi, este greu de imaginat o activitate agricola dotata doar cu dispozitive manuale pentru munca campului. Acest tip de activitate, astazi se bazeaza pe utilizarea celor mai noi utilaje agricole, modernizate in tehnologie, care exclud practic utilizarea muncii manuale, avand in acelasi timp caracteristici de performanta foarte inalte. 

Acum aproape toate lucrarile se desfasoara numai cu ajutorul echipamentelor avansate de prelucrare si recoltare, care au si un nivel foarte ridicat de productivitate. Utilajul agricol pentru cartofi poate fi atribuit unor astfel de tipuri de echipamente. Numele in sine reflecta in mod clar pentru ce este folosit acest instrument mecanizat. 

Serveste la recoltarea cartofilor de pe camp fara a implica zeci de oameni cu lopeti. Utilajul indeparteaza in mod independent tuberculii de cartofi din pamant, in timp ce curata partea verde. In plus, echipamentul este dotat cu o instalatie speciala care impiedica intrarea pietrelor in cultura de cartofi. 

Pana in prezent, utilajele agricole de cartofi sunt prezentate in diferite versiuni: exista unitati care functioneaza datorita rotoarelor, utilaje cu ascensoare, utilaje de cernut si cele care functioneaza in regim combinat.

Principiul de functionare

Principiul de functionare al unui sapator de cartofi este destul de simplu. Etapele principale ale functionarii masinii pot fi considerate dupa cum urmeaza: saparea catorva randuri de cartofi, timp in care randul de cartofi este sapat exact pana la adancimea unde se afla tuberculii plantei. 

Cele mai citite articole

Urmatorul pas este sa slabiti solul din jurul cartofului pentru a face structura acestuia mai putin densa si a elibera spatiu in jurul culturii de radacina, astfel incat legumele in sine sa nu fie deteriorate atunci cand sunt scoase. 

Dupa ce cartoful este scos din pamant, acesta este scuturat de un element special al masinii pentru a-l elibera de excesul de pamant care adera la el. Dupa aceea, cartofii sunt asezati pe suprafata campului. 

Apoi se repeta intregul ciclu al echipamentului de recoltat cartofi. Performanta acestei tehnici poate varia in limite diferite, dar media este curatarea unui hectar de camp pe ora de functionare a utilajului. Utilajul de cartofi poate atinge viteze de pana la sapte kilometri pe ora.

Dispozitiv de sapat cartofi

Principalele elemente de lucru ale unui utilaj agricol de adunat cartofi sunt partile speciale si o pereche de ascensoare, dintre care unul este montat, iar al doilea este de tip cascada. De asemenea, echipamentul este echipat cu un gratar vibrant special, care este conceput pentru a scutura cartofii pentru a elibera tuberculii de pamantul aderent. 

Elementele principale de lucru sunt montate pe un cadru de lucru, care, la randul sau, este montat pe roti de tip suport. Echipamentul functioneaza din propriul mecanism de antrenare. Plugurile sunt destinate special pentru saparea unui rand de cartofi si pentru directionarea masei de sol cu ​​tuberculi de cartofi catre liftul de tip principal. 

Mici bucati de pamant sunt frecate intre tijele liftului, in timp ce tuberculii sunt partial separati de varfurile cartofilor si sunt livrati la al doilea lift de tip cascada. 

Cele mai citite articole