20 de retete de la bunica clasice

Redescoperind Gusturile Copilariei

Reintoarcerea la radacini si la retetele traditionale ne aduce aminte de vremurile in care bunicii nostri ne incantau cu preparate simple, dar extrem de gustoase, facute din ingrediente naturale si proaspete. In aceste vremuri moderne, in care suntem asaltati de fast-food si mancare procesata, este esential sa ne amintim de aceste retete clasice care nu numai ca ne satisfac papilele gustative, dar ne si hranesc sufletul.

Un studiu realizat de Institutul de Nutritie din Romania arata ca 65% dintre romani isi doresc sa se intoarca la un stil de viata mai sanatos, iar retetele traditionale sunt o modalitate excelenta de a incepe aceasta calatorie. In acest articol, vom explora 20 de retete clasice de la bunica, care nu doar ca ne incanta prin simplitatea lor, dar ne si ofera o perspectiva asupra bucatariei traditionale romanesti.

Ciorba de Perisoare

Ciorba de perisoare este una dintre cele mai iubite retete romanesti, fiind perfecta pentru o masa in familie. Cu un gust acrisor si aromat, aceasta ciorba este simbolul bucatariei romanesti si aduce cu ea amintiri placute din copilarie.

Ingredientele sunt simple: carne tocata de porc sau vita, orez, ceapa, morcovi, telina, pastarnac, ardei gras si bulion. Secretul acestei retete consta in condimentarea perisoarelor cu sare, piper si patrunjel, pentru a le oferi un gust unic.

Pentru a prepara ciorba de perisoare, incepe prin a face perisoarele. Amesteca carnea tocata cu orezul, ceapa tocata marunt, sare, piper si patrunjel. Formeaza perisoare de marime potrivita si pune-le deoparte. Intr-o oala mare, pune legumele tocate si bulionul in apa si lasa-le sa fiarba la foc mic. Cand legumele sunt aproape fierte, adauga perisoarele si continua fierberea pana cand acestea sunt complet gatite. La final, adauga bors pentru a acri ciorba si mai lasa cateva minute pe foc.

Serveste ciorba fierbinte, cu smantana si ardei iute, pentru un plus de savoare.

Sarmale in Foi de Varza

Nicio masa traditionala de sarbatoare nu este completa fara sarmale. Aceasta mancare reprezinta simbolul ospitalitatii romanesti si este iubita de toata lumea. Desi reteta poate parea complicata, cu putina rabdare si dedicare, poti pregati sarmale delicioase chiar si acasa.

Ingredientele principale sunt: carne tocata de porc, ceapa, orez, varza murata, bulion si condimente precum sare, piper, cimbru si foi de dafin. Pregatirea sarmalelor incepe prin calirea cepei tocate marunt, adaugarea orezului si a carnii tocate. Amestecul se condimenteaza bine si se lasa sa se raceasca usor.

Frunzele de varza se taie astfel incat fiecare foaie sa fie usor de rulat. In fiecare frunza se pune cate o lingura de amestec de carne, apoi se ruleaza si se inchide la capete. Sarmalele se asaza in oala, peste se pune bulionul si se adauga apa cat sa le acopere, foi de dafin si cimbru. Se fierb la foc mic pana cand sunt gata.

Un sfat de la chef Andrei Popescu, specialist in bucataria traditionala romaneasca, este sa le lasi sa stea inainte de servire, pentru ca aromele sa se intensifice.

Placinta cu Mere

Placinta cu mere a fost intotdeauna un rasfat dulce, perfect pentru a incununa o masa copioasa. Cu aroma sa de scortisoara si mere coapte, aceasta placinta ne aduce aminte de copilarie si de zilele petrecute la bunica.

Pentru a face o placinta cu mere, ai nevoie de mere proaspete, scortisoara, zahar, unt si faina pentru aluat. Pregatirea incepe cu prepararea aluatului: amesteca faina cu untul rece si un praf de sare pana obtii un amestec nisipos. Adauga apa rece si framanta pana cand aluatul devine omogen. Lasa-l la frigider pentru o ora.

Intre timp, curata merele si taie-le felii subtiri. Amesteca-le cu zahar si scortisoara. Scoate aluatul din frigider si imparte-l in doua. Intinde o foaie si aseaz-o in tava, pune merele deasupra si acopera cu cealalta foaie de aluat. Coace placinta la cuptor pana cand devine aurie.

Placinta cu mere este ideala servita calda, alaturi de o inghetata de vanilie.

Gogosi Pufoase

Gogosile pufoase sunt un desert iubit de toata lumea, indiferent de varsta. Aceste delicii dulci sunt perfecte pentru a fi servite la micul dejun sau ca gustare alaturi de ceai sau cafea.

Ingredientele necesare pentru gogosi sunt: faina, zahar, drojdie, lapte, oua si ulei pentru prajit. Incepe prin dizolvarea drojdiei in lapte caldut cu un praf de zahar, apoi adauga faina, ouale si amesteca pana obtii un aluat elastic. Lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina si taie-l in forme rotunde. Incinge uleiul intr-o tigaie si prajeste gogosile pana devin aurii. Scoate-le pe un servet de hartie pentru a absorbi excesul de ulei si presara-le cu zahar pudra.

Pe langa zahar pudra, poti umple gogosile cu gem sau ciocolata pentru un plus de savoare.

Salata de Vinete

Salata de vinete este un aperitiv traditional romanesc, simplu si rapid de preparat, dar extrem de savuros. Aceasta salata este perfecta pentru a fi servita pe o felie de paine proaspata, alaturi de rosii si branza telemea.

Pentru a pregati salata de vinete, ai nevoie de vinete, ceapa, ulei de floarea-soarelui si sare. Coace vinetele pe foc sau in cuptor pana devin moi si coaja incepe sa se arda. Curata-le de coaja si lasa-le sa se scurga bine.

Toca vinetele cu un cutit de lemn si amesteca-le cu ulei, ceapa tocata fin si sare dupa gust. Salata de vinete se serveste rece, fiind un preparat racoritor si usor.

Dr. Mihaela Radu, nutritionist, recomanda incorporarea salatei de vinete in dieta datorita continutului sau ridicat de fibre si antioxidanti, care sunt benefice pentru sanatatea digestiva si cardiovasculara.

Fasole Batuta

Fasolea batuta este un alt preparat clasic romanesc, care poate fi servit ca aperitiv sau fel principal. Cu un gust bogat si o textura cremoasa, fasolea batuta este un deliciu ce nu ar trebui sa lipseasca de pe mesele traditionale.

Ingrediente: fasole boabe, ceapa, usturoi, ulei, sare si boia de ardei. Incepe prin a fierbe fasolea pana devine moale. Scurge apa si paseaza fasolea cu un blender sau cu un zdrobitor de cartofi.

Intr-o tigaie, caleste ceapa si usturoiul tocate marunt in ulei. Adauga boia de ardei si un praf de sare, apoi amesteca acest sos cu fasolea batuta. Fasolea poate fi servita rece sau calda, alaturi de paine prajita.

Aceste retete clasice de la bunica nu doar ca ne aduc aminte de gusturile copilariei, dar ne si ofera optiuni sanatoase si delicioase pentru mesele noastre zilnice. Fie ca alegi sa pregatesti o ciorba de perisoare, sarmale sau o placinta cu mere, fiecare dintre aceste preparate iti va aduce bucurie si satisfactie. Redescopera bucataria traditionala si bucura-te de gusturi autentice, pline de savoare si istorie.