Proprietățile și utilizările ceaiului de mușețel

Mușețelul este o plantă cu flori albe, cunoscută sub denumirea științifică de Matricaria chamomilla. Ceaiul de mușețel se prepară prin infuzarea florilor uscate ale acestei plante.

Ceaiul de mușețel este unul dintre cele mai populare infuzii de plante. Acesta a fost folosit timp de secole ca remediu tradițional, datorită proprietăților sale medicinale. În orice caz, o serie de beneficii potențiale au fost chiar demonstrate științific. 

Iată ce proprietăți și utilizări are ceaiul de mușețel. 

Proprietăți antiinflamatorii și antioxidante

Mușețelul conține compuși biologic activi cu actiune antiinflamatorie și antioxidantă, cum ar fi flavonoide (1). Deși inflamația este o reacție normală a sistemului imun, atunci când aceasta persistă pe termen lung, se asociază cu risc crescut de afecțiuni cronice (2). 

Ceaiul de mușețel consumat regulat poate avea, prin urmare, efecte protective. Acesta ar putea fi benefic și la pacienții cu boli inflamatorii digestive (1). 

Susținerea sănătății cardiovasculare

Datorită conținutului de flavonoide, ceaiul de mușețel poate reduce unii factori de risc cardiovasculari, cum ar fi nivelul colesterolului, trigliceridelor și valorile tensiunii arteriale. Astfel, ar putea susține sănătatea sistemului cardiovascular (3). 

Ameliorarea simptomelor gastrointestinale

Ceaiul de mușețel are un efect calmant, fiind utilizat pentru reducerea diferitelor manifestări digestive și pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal. (3). Acesta poate ajuta la ameliorarea indigestiei, diareei, greții, vărsăturilor, spasmelor gastrointestinale și flatulenței (gaze) (1). 

De asemenea, se pare că mușețelul ar putea inhiba creșterea bacteriei Helicobacter pylori, factor de risc pentru ulcerul gastric (1).

Îmbunătățirea calității somnului

Cele mai citite articole

Ceaiul de mușețel poate avea efect sedativ și relaxant, fiind potrivit pentru persoanele care se confruntă cu probleme de somn (1). 

Antioxidantul apigenina din această plantă se leagă de anumiți receptori din creier, inducând astfel somnul și ameliorând insomnia (3). De asemenea, consumul de ceai de mușețel înainte de culcare se asociază cu un timp redus de adormire și cu o calitate mai bună a somnului (2). 

Acțiune potențială anti-cancer

Compușii antioxidanți care se găsesc în mușețel s-au dovedit utili în combaterea celulelor canceroase. Apigenina ar putea fi benefică mai ales în cazul cancerului de sân, prostată, piele, digestiv și uterin (3). 

Un studiu efectuat pe subiecți umani a demonstrat că un consum frecvent de ceai de mușețel reduce riscul de a dezvolta cancer tiroidian (4).

Îmbunătățirea controlului glicemiei

Compușii din mușețel ar putea contribui și la scăderea glicemiei. Într-un studiu efectuat pe pacienți cu diabet zaharat tip 2, consumul ceaiului de mușețel de 3 ori pe zi (după fiecare masă principală), timp de 8 săptămâni, a îmbunătățit valorile hemoglobinei glicate și sensibilitatea la insulină (5). Doza folosita a fost 3 g de plantă uscată la 150 ml apă. 

Adjuvant în tratarea vaginitei

S-a dovedit că dușul vaginal cu ceai de mușețel poate reduce simptomele vaginitei (mâncărimi, secreții vaginale, usturime la urinare) (1). Totuși, dușurile vaginale se realizează numai la indicația medicului ginecolog. Acesta le poate recomanda alături de terapia medicamentoasă pentru tratarea vaginitei. Dacă prezinți simptome de vaginită, programează-te la o consultație ginecologică. 

Așadar, ceaiul de mușețel poate aduce o serie de beneficii organismului, însă sunt necesare mai multe studii pentru a le confirma. Totuși, acesta nu înlocuiește un stil de viață sănătos. Asigură-te că urmezi o dietă echilibrată, pentru a-ți proteja sănătatea!

Referințe:

  1. Gupta. “Chamomile: A Herbal Medicine of the Past with a Bright Future (Review).” Molecular Medicine Reports, vol. 3, no. 6, 28 Sept. 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/, 10.3892/mmr.2010.377. Accessed 10 Sept. 2022.
  2. Sullivan, Debra. “What Are the Benefits of Chamomile Tea?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/320031. Accessed 10 Sept. 2022.
  3. ‌Elliott, Brianna. “5 Ways Chamomile Tea Benefits Your Health.” Healthline, Healthline Media, 18 Aug. 2017, www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea. Accessed 10 Sept. 2022.
  4. Riza, Elena, et al. “The Effect of Greek Herbal Tea Consumption on Thyroid Cancer: A Case-Control Study.” The European Journal of Public Health, vol. 25, no. 6, 4 Apr. 2015, pp. 1001–1005, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842380/, 10.1093/eurpub/ckv063. Accessed 10 Sept. 2022.
  5. Rafraf, M., et al. “Effectiveness of Chamomile Tea on Glycemic Control and Serum Lipid Profile in Patients with Type 2 Diabetes.” Journal of Endocrinological Investigation, vol. 38, no. 2, 7 Sept. 2014, pp. 163–170, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25194428/, 10.1007/s40618-014-0170-x. Accessed 11 Sept. 2022.

Cele mai citite articole