Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piese de schimb combine – asa le alegi

O combina de recoltat este o masina agricola care permite recoltarea cerealelor, leguminoaselor sau culturilor oleaginoase-proteaginoase intr-un mod mecanic, ceea ce reduce considerabil timpul de recoltare a culturilor. Iata mai multe cuvinte in acest articol despre piese de schimb combine.

Cum functioneaza o combina de recoltat?

O masina de recoltat este o masina autopropulsata in general, care permite recoltarea si treieratul cerealelor. De fapt, combinele actuale sunt capabile atat sa taie tulpina, cat si sa separe apoi boabele printr-un rotor sau chiar cu un agitator, ceea ce reduce considerabil timpul de lucru. Paiele colectate in acest fel vor fi folosite in circuitul traditional pentru asigurarea asternutului pentru animale. Boabele vor fi folosite ca materie prima pentru alimente, faina sau procesate, in functie de tipul cerealelor si circuitul de consum. O combina de recoltat este o masina extrem de complexa si, prin urmare, este foarte scumpa.

Sistem de taiere al combinelor agricole

Sistemul de taiere al unei masini de recoltat are de obicei separatoare. Acestea sunt piese de recoltare situate pe fiecare parte a barei de taiere pentru a delimita latimea zonei recoltate. Tamburul combinei este un cilindru orizontal format din mai multe randuri de dinti in pozitie verticala. Viteza sa periferica este putin mai mare decat viteza de avansare pentru a asigura o alimentare regulata.

Sistemul de treierat al combinei

Cele mai citite articole

Sistemul de treierat al unei combine este alcatuit de obicei din treieratoare si treieratoare concave. Diametrul standard al unei combine este de 600 mm. Lungimea este in general adaptata la debitul masinii. Viteza masinii de treierat este in general reglabila de la 400 la 1200 rpm prin intermediul unui variator de curea controlat mecanic sau hidraulic sau prin intermediul schimbarilor de viteze la nivelul pinioanelor.

Sistemul de separare al masinii combinei

Acest sistem permite combinei sa separe boabele de paie. Sistemul este echipat cu un extractor de paie care se afla imediat dupa treierator si este folosit pentru a trage paiele spre calul scuturator de paie. Extractorul de paie este alcatuit dintr-un cilindru din tabla ondulata care se roteste in aceeasi directie ca si batatorul, dar cu o viteza mai mica. Asigura o scurgere regulata a brazdei de paie pe care o directioneaza catre scuturator, evitand astfel blocajele. Scuratoarele de paie pentru combina sunt aranjate longitudinal si functioneaza alternativ datorita atasarii lor pe doua axe. 

Combinele sunt folosite in sezonul estival iar in restul anului sunt puse pe tusa si trebuie sa faca obiectul unor revizii complete in fiecare an, schimbandu-se piesele care trebuie. 

Cele mai citite articole