Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petele dentare: metode eficiente de îndepărtare

Un zâmbet strălucitor și sănătos este un aspect esențial al încrederii în sine, fiind și unul dintre primele lucruri pe care le observi la o persoană. Deși cu toții ne dorim un zâmbet perfect, anumite obiceiuri pot afecta culoarea dinților. Petele dentare reprezintă o problemă stomatologică cu care se confruntă multe persoane. Deși poate părea greu a preveni apariția petelor dentare, există anumite metode prin care poți avea un zâmbet alb și o sănătate deplină a danturii tale. 

Periajul corespunzător

Primul și cel mai important pas în prevenirea și îndepărtarea petelor dentare este periajul optim. Este important a peria dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Asigură-te că efectuezi corect mișcările de periaj, astfel încât să cureți corespunzător dinții, dar fără a determina leziuni la nivel gingival. Dacă nu ești sigur, poți întreba medicul care este cea mai bună metodă de periaj. 

Este de preferat să alegi o periuță electrică, deoarece aceasta este mai ușor de utilizat, comparativ cu o periuță manuală, și are o eficiență crescută. Studiile au demonstrat că este eliminată mai multă placă bacteriană, folosind o periuță electrică. Însă, cu o tehnică de periaj corectă, poți avea dinți sănătoși și utilizând o periuță manuală. Indiferent de preferință, alege o periuță cu peri moi, care să nu degradeze smalțul dentar și gingia. 

Produse profesionale

Petele dentare pot fi eliminate prin intermediul pastelor de dinți pentru albire. Multe dintre pastele de dinți conțin substanțe abrazive, care degradează pelicula fină de smalț de pe suprafața dintelui. Este util a alege doar produse de albire dentara profesionale, pentru o albire corectă care să nu afecteze smalțul dentar. Acestea conțin substanțe eficiente, care nu degradează smalțul dentar, astfel te poți bucura de dinți albi și sănătoși. Este important de menționat că pasta de dinți pentru albire aduce dintele la culoarea sa naturală.

Evitarea alimentelor colorate

Alimentele și băuturile consumate influențează puternic aspectul dinților. Astfel, pentru a te bucura de dinți albi, este indicat a evita următoarele:

  • fructele de pădure;
  • rodia;
  • sfecla roșie;
  • sosurile (ketchup);
  • curry.

Dintre băuturile care îngălbenesc puternic dinții, cele mai consumate sunt cafeaua, ceaiul verde sau negru și vinul roșu. Aceste băuturi conțin pigmenți (taninuri) care se depun pe suprafața dinților. Vinul are un pH scăzut, iar aciditatea acestuia sensibilizează smalțul dentar, iar prin contactul cu substanțele colorate apar petele dentare. Poți evita apariția petelor, utilizând un pai. 

Cele mai citite articole

Fumatul are un efect pronunțat asupra aspectului dinților, deoarece fumul de țigară conține substanțe ce pot determina apariția petelor dentare. În plus, fumatul este un factor de risc și pentru dezvoltarea afecțiunilor gingivale.

Air-flow

Tehnica air-flow permite îndepărtarea petelor dentare și restabilirea culorii naturale a dinților. Aceasta se realizează doar în cabinetul stomatologic. Procedura constă în pulverizarea pe suprafața dentară a unor cristale de carbonat de sodiu, care curăță petele dentare, fără a distruge smalțul dentar. 

Consultul stomatologic periodic

Consultul stomatologic la o perioadă de 6 luni sau conform indicațiilor medicului stomatolog este esențial pentru menținerea sănătății dentare. În cadrul consultației, medicul poate identifica eventuale afecțiuni ale danturii, iar prin aplicarea tratamentului optim, se evită apariția complicațiilor.

Este important de menționat că unele pete dentare pot ascunde anumite afecțiuni, precum cariile. Astfel, petele de culoare neagră sunt sugestive pentru dezvoltarea cariilor. Cel mai potrivit tratament pentru acestea constă în realizarea obturațiilor, de către medicul stomatolog. Lăsate netratate, acestea pot evolua, determinând sensibilitate dentară și durere persistentă, iar în cazuri severe, dintele nu mai poate fi salvat. 

De asemenea, dacă îți dorești să ai un zâmbet mai strălucitor, poți vorbi cu medicul tău despre o albire dentară. Este recomandat a apela la metode de albire profesională în cabinetul stomatologic, deoarece acestea sunt mai sigure pentru dinți. 

Petele dentare pot fi gestionate și îndepărtate printr-o igienă riguroasă, prin utilizarea produselor profesionale și prin efectuarea procedurilor de albire, în cabinetul stomatologic. Ai grijă de sănătatea dinților tăi și bucură-te de un zâmbet alb și strălucitor!

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite articole