Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Diversificarea copilului hrănit cu lapte praf – când trebuie începută şi cu ce alimente?

Copiii hrăniţi cu lapte praf Humana încep diversificarea mult mai devreme decât bebeluşii alăptaţi cu lapte de mama. Se recomandă că începând cu vârsta de 4 luni, când copiii sunt pregătiţi să primească alimente solide, să se introducă, pe lângă biberonul cu lapte, şi alimentele solide potrivite vârstei lor. cert este că în primele 4-6 luni, laptele acoperă toate nevoile bebeluşului, iar după această perioadă, când va şti să mestece şi va avea stomacul pregătit să primească şi alte alimente, se poate începe diversificarea.

Alimentaţia diversificată este foarte importantă pentru creşterea şi dezvoltarea bebeluşului, de aceea trebuie aleasă în mod corespunzător.

Momentul perfect pentru începerea diversificării

Momentul perfect pentru începerea diversificării depinde de la un copil la altul, fiind deosebit de importantă această alegere pentru sănătatea şi dezvoltarea ulterioară a copilului. Pentru sugari alimentaţi la san, momentul prielnic pentru începerea diversificării este vârsta de 6 luni. Sugarii alimentaţi cu o formulă de lapte pot începe diversificarea la 4 luni.

Cele mai citite articole

Pentru introducerea corectă a alimentelor noi la sugarii sănătoşi, este bine că părinţii să respecte câteva reguli de bază importante. Aşadar, noile alimente sunt introduse progresiv, înlocuind mesele de lapte. Se va introduce un singur aliment pe zi, şi va exista o perioadă de aşteptare de câteva zile pentru că părinţii să poată depisteze eventuale semne de alergie sau de intoleranţă. Alimentele noi se dau la început cu linguriţa, în stare semisolidă, pasate sau mărunţite până la apariţia dinţişorilor, astfel încât cei mici să nu se înece şi să le poată mesteca uşor.

În ce ordine trebuie introduse alimentele în nutriţia sugarului diversificat?

Ordinea introducerii alimentelor în nutriţia sugarului hrănit cu lapte praf este foarte importantă pentru că în funcţie de alimentele consumate, copiii se vor simţi bine sau mai puţin bine, se vor confrunta cu alergii, colici, dureri de burtica, gaze sau altele. Piureurile de fructe coapte şi de legume fierte la abur sunt recomandate de medicii specialişti în nutriţie pediatrică. Este recomandat ca la început părinţii să ofere câteva linguriţe, urmând să crească progresiv cantităţile. Pentru un aport corespunzător de vitamine şi de minerale, fructele şi legumele, dar şi carnea oferită copiilor în diferite combinaţii, să vină din surse sigure, ecologice, să fie crescute natural.

Începând cu vârsta de 6 luni se pot introduce în alimentație rădacinoasele, fructele care nu balonează, brânză proaspătă de vaci şi iaurtul preparate în casă, dar şi gălbenuşul de ou fiert tare şi ficatul de pasăre de curte. Ulterior, se introduce supă de carne de pui, de vită şi de curcan, iar după vârsta de 9-12 luni se pot introduce şi alimentele cu potenţial alergen cu grijă.

Sunt interzise în alimentaţia sugarilor dulciurile, băuturile din comerţ, sosurile grase, condimentele foarte agresive, precum şi alimentele cu risc de aspiraţie cum sunt seminţele, boabele sau bomboanele sau alimentele alergizante. Nu în ultimul rând, mierea de albine, oricât de tentantă ar fi pentru a îndulci ceaiul sugarului, se introduce după vârsta de 1 an pentru a evita riscul infectării cu botulism.

Cele mai citite articole