Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De ce vedetele iau apicultura in seama ca hobby?

Exportul de miere din Romania este in crestere rapida. Piata interna are, de asemenea, un potential considerabil. Dar pentru a o realiza, este necesar sa transpui apicultura in mainile profesionistilor.

Ce trebuie sa ai in vedere la apicultura

Avantajele mierii pe piata mondiala este calitatea acceptabila si pretul accesibil.

Un avantaj important al Romaniei pe piata mondiala de miere, este situatia ecologica mai favorabila. Ozonizarea este una dintre cei mai puternici agenti de oxidare, si, se poate descompune rapid, confirmand puritatea sa ecologica ca substanta chimica activa.

La concentratii scazute, ozonul are un efect pozitiv asupra factorilor de dezvoltare si asupra productivitatii coloniilor de albine, dupa cum urmeaza:

  • Reduce concentratia de agenti patogeni;
  • Reduce umiditatea aerului in aer;
  • Creste usor temperatura;
  • Imbunatateste compozitia gazului din aer.

Cele mai citite articole

In consecinta, prin electro-ozonizare, se creeaza conditiile cele mai favorabile pentru dezvoltarea coloniilor de albine. 

Greseli atunci cand nu lucrezi cu specialisti

Apicultorii se plang ca producatorii agricoli, chiar si cei mari, nu inteleg suficient importanta plasarii pe plantatii a unui numar suficient de familii apicole. Albinele din Romania mor din cauza varietatii de pesticide, deoarece fermierii nu au invatat inca sa avertizeze apicultorii cu privire la prelucrarea campurilor lor, ca si omologii lor europeni. Si aceasta trebuie facuta cu cel putin o saptamana inainte. Alte cauze comune care duc la moartea in masa a albinelor, este acarianul Varroa, pe care numai profesionistii stiu cum sa-l eradicheze.

De ce sa alegi apicultura cu practica specialistilor

In ciuda tuturor problemelor, apicultura profesionala se ridica in picioare. Acestia pot lucra chiar si cu 2-3 mii de colonii de albine. Apicultorii profesionisti sunt maestri in construirea de stupi, de ambalare a mierii si sunt specialisti in domenii precum apiturizm sau apiterapie.  Profesionalismul presupune nu numai cresterea cantitatii, ci si a calitatii. In acest scop, este necesara difuzarea in randul apicultorilor a informatiilor privind standardele de calitate ale UE. Profesionistul stie acest lucru si va ajuta la practica de recoltare a miere imature, incepand sa acorde o atentie deosebita calitatii fagurilor  cu metode tehnologice. De asemenea, pot imbunatati calitatea mierii, in special a celei de floarea-soarelui.

De multe ori in perioada de primavara devreme, exista schimbari de temperatura, care uneori actioneaza dezastruos asupra albinelor slabite in timpul iernii. In acest caz, profesionistii recurg la incalzirea stupilor, aceasta metoda fiind foarte utila pentru albine.  De asemenea, apicultorii profesionisti stiu cum sa efectueze  controlul puietului crescut. Prin incalzirea stupilor, se observata o crestere semnificativa a rezistentei familiei si a puilor. In stupii calzi, albinele nu se mai zbuciuma de frigul din timpul iernii. 

In plus, cu dispozitivele de incalzire se lucreaza in principal noaptea, dar si ziua cand cresterea temperaturii exterioare  impiedica munca lor. In astfel de stupi nu se gasesc nici albine moarte si nici larve moarte. Acest lucru se datoreaza lucratorilor  in apicultura. Pe langa puterea coloniilor de albine, este totusi necesar sa se aiba grija si de prevenirea si tratarea bolilor albinelor. Numai profesionistii stiu ca aplicand o combinatie de incalzirea electrica cu electro-ozonizare, se obtine un tratamentul preventiv cu ozon in concentratii admisibile de pana la patru ori.

Cele mai citite articole