De ce este important să instalați filtru antimagnetită la centrala termică

Cu toții ne dorim să ne protejăm centralele termice de apartament pentru ca acestea să poată funcționa cât mai mult timp la parametri normali. În acest sens trebuie să găsim soluții de a face față efectelor zilnice ale coroziunii și a inevitabilelor acumulări de resturi metalice sau magnetitei, indiferent dacă folosim centrale electrice sau centrale pe gaz.

Ce este magnetita

Probabil că mulți dintre posesorii de centrale termice nu au auzit sau nu știu ce este magnetita. Magnetita este unul dintre cei mai mari dușmani ai centralelor termice. Este un oxid de fier de culoarea neagră cu proprietăți feromagnetice, care se găsește în  natură în formă cristalină ca urmare a proceselor de vulcanism, dar poate fi produs și pe cale artificială prin procese de prelucrare industriale la mare temperatură.

Alt mod prin  care magnetita ajunge în circuitul de încălzire este pe cale naturală, fie din reziduuri din construcții, fie din apă (aceasta există în albia râurilor și în sol).

Odată pusă în funcțiune centrala termică, magnetita poate afecta întregul circuit prin depuneri pe componentele funcționale ale sistemului de încălzire. Magnetita poate fi introdusă și din afara sistemului, întrucât filtrele standard cu care sunt prevăzute echipamentele de încălzire nu pot filtra acest ferometal. Acest oxid de fier (magnetita) se depune pe piesele mecanice ale centralei afectând funcționarea și riscând defecțiuni severe la nivelul pompei de circulație și schimbătorul de căldură, la nivelul robineților.

Soluții împotriva magnetitei

Deoarece magnetita este un produs secundar normal al coroziunii și o problemă comună în sistemele de încălzire din România, mulți ingineri care se ocupă cu repararea centralelor termice vă vor sfătui să apelați la un filtru antimagnetită. Grație unui astfel de filtru veți maximiza performanța centralei termice și veți minimiza problemele de întreținere a acesteia.

Care este funcția principală a unui filtru antimagnetită?

Fără a conține componente care riscă să se defecteze sau să consume energie, singura funcție a filtrului antimagnetic este de a atrage resturi de metal din sistemul dvs. de încălzire, cum ar fi centrala termică, și de a le scoate într-un recipient de depozitare pentru eliminare în timpul verificărilor normale de întreținere a centralei.

Fără un astfel de filtru atașat la centrală, pot apărea defecțiuni la nivelul acesteia sau la nivelul pompei, ceea ce presupune cheltuieli semnificative rezultate din înlocuirea respectivelor piese defectate.

Pentru confort și eficiență, va trebui să investiți în această soluție simplă și practică care să vă confere performanță optimă și confort pe tot parcursul anului. În multe situații garanția oferită la centralele termice implică și un filtru antimagnetită.