Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cumpărarea vs. închirierea unei bărci: avantajele și dezavantajele

Cu cât trece mai mult timp, cu atât populația devine mai urbanizată. Aproape oricine care are un loc de munca, își poate permite acum să meargă la munte iarna să schieze, iar vara la mare să se răcorească. Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de mare, o activitate se remarcă față de celelalte: plimbarea cu barca. Barci cu pânze, bărci cu motor și chiar semi-rigide s-au înmulțit pe ape în ultimii ani, dar rămân sinonime cu vacanțe premium. Cu toate acestea, rămâne o mare întrebare fără răspuns: ar trebui să închiriezi sau să cumperi nava care îți va oferi libertate și plăcere pe mare?

Prețul real al unei bărci

Să fim clari: dacă, datorită numărului de bărci care circulă în lunile de vară în golfurile mediteraneene, am putea crede într-o anumită democratizare a activității nautice, plimbarea cu barca sau deținerea unui velier nu este pentru toți. Este o investiție substanțială care, când este nouă, merită cu mult prețul unui apartament sau chiar al unei case. Pot fi chiar câteva milioane de euro pentru un iaht oarecum luxos. Dar, din fericire, există bărci de vânzare pentru toate gusturile, nevoile și bugetele.

Se spune adesea că o mașină nouă își pierde aproape o cincime din valoare de îndată ce părăsește reprezentanța. Există oarecare adevăr și o oarecare minciună în această atitudine: datorită garanției producătorului și a ofertelor atractive, cumpărarea uneia noi are încă avantaje incontestabile. Același lucru este valabil și pentru bărci: eviți surprizele neplăcute și investești pe termen lung.

Cele mai citite articole

Evident, cumpărarea la mâna a doua este încă foarte atractivă din punct de vedere al prețului. Cele mai mici și mai vechi modele încep de la câteva zeci de mii de euro. Franța și Spania sunt piețe deosebit de bine dotate în această zonă. În plus, ambarcațiunile disponibile în Europa în general sunt construcții fiabile de la mărci importante. 

Când este de preferat închirierea 

Rareori cumperi o barcă peste noapte. În 99% din cazuri, o astfel de achiziție este motivată de un gust pronunțat pentru plimbări cu barca, alimentat în mod regulat de călătorii ocazionale pe mare. Acesta este modul în care foarte des cumpărătorul unei bărci o va închiria ani de zile sau chiar decenii. Acest lucru i-a permis să compare diferite tipuri de bărci, mai multe mărci și motoare la fel de diverse pe cât de variate. 

Pentru o primă experiență, este mai bine să treci prin varianta de închiriere. Aici, prețurile sunt pe săptămână. Unele bărci pot fi, de asemenea, închiriate în fiecare zi, prețurile fiind exprimate în sute de euro. 

Prețurile pot părea mari uneori, dar nu uita că totul este negociabil! Pentru a profita de ofertele atractive, totuși, încearcă să îți alegi întotdeauna vacanța în afara sezonului, când majoritatea bărcilor închiriate de obicei ancorează în porturile depopulate.

Cele mai citite articole