Funcționalitatea băii vine din modul în care este amenajată și din sentimentul de confort pe care-l generează, în timp ce dimensiunea sau forma încăperii contează într-o mult mai mică măsură. Orice baie poate fi transformată într-un loc care poate semăna cu un spa, dacă elementele esențiale sunt alese cu atenție, astfel încât să se completeze. Pentru a realiza acest lucru, ia în calcul câteva sfaturi simple, ușor de pus în practică și care vor aduce un plus de confort tuturor celor din casă.
Lavoarul, piesa de rezistență
O baie care arată bine și care oferă funcționalitățile unui mini spa este cea în care se acordă atenție specială lavoarului, iar alegerea acestuia se face în funcție de formă, modul de fixare, material și rezistență, astfel:
- La alegerea chiuvetei din baie, ia în calcul forma și designul, astfel încât să poată fi integrată în orice tip de amenajare. Ține cont și de faptul că poți alege și un model care să facă notă discordantă, ceea ce va da un aer modern și original băii.
- Ai posibilitatea de a alege între sisteme de montare diferite. Există lavoare care pot fi montate în perete, cu sau fără piedestal, dar și variante poziționate pe un blat suspendat, cu sau fără bază. Cele pe blat oferă spațiu suplimentar de depozitare dedesubt și în jurul lavoarului și permit o curățare ușoară și rapidă.
- Optează mereu pentru materiale durabile: ceramică și rășină, cu finisaj lucios sau mat. Indiferent de opțiune, sunt rezistente la murdărie, depuneri de calcar și pete, nu se decolorează și nu se zgârie, iar unele dintre ele pot fi realizate din materiale cu proprietăți antibacteriene. Ține cont de toate aceste criterii, atunci când alegi un lavoar de baie pentru toate nevoile tale.
Optează pentru cabină de duș sau cadă
În funcție de spațiul de care dispui, dar și de stilul de viață, poți alege între cabină de duș sau cadă. Oricare dintre acestea poate oferi relaxarea specifică unui spa.
Cabina de duș este preferată de cei care au un ritm alert de viață sau care aleg să se relaxeze în mod activ, dar este soluția perfectă și într-o baie utilizată de copii și adolescenți. Posibilitățile tehnice și de design sunt numeroase, astfel că există o soluție optimă pentru orice baie, indiferent de dimensiunea sau stilul acesteia. Pentru confort maxim, alege cabinele de duș cu pereți din sticlă rezistentă, cu funcții multiple, și accesorizează cu un sistem de depozitare pentru produsele de îngrijire.
În ceea ce priveșta cada, aceasta poate avea o formă și o dimensiune adaptate spațiului disponibil, poate fi montată pe colț, pe laterală, poate fi mai înaltă sau mai largă, cu sau fără sistem de tip jacuzzi sau hidromasaj, combinată sau nu cu duș. Și de data aceasta, accesoriile sunt esențiale, indiferent că este vorba despre un suport pentru cosmetice sau de un raft pentru cadă.
Stilul personal, definit prin finisaje
O baie care oferă relaxarea unui mini spa nu înseamnă doar alegerea atentă a obiectelor sanitare, ci și găsirea celor mai potrivite finisaje, care să întregească atmosfera. Este esențial modul în care sunt combinate elementele pentru podele și pereți.
Materialele naturale sunt printre alegerile cele mai inspirate. Asocierea unor suprafețe placate cu faianță cu altele zugrăvite simplu ori acoperite cu tapet ori lemn poate da opulență spațiului și îl poate transforma într-o zonă stilată. Aceeași abordare poate fi aplicată și pentru pardoseală. Combinația dintre gresie și parchet sau utilizarea unor plăci care imită lemnul poate fi soluția potrivită pentru o baie transformată într-un loc de relaxare.
Acordă atenție stilului și alege toate elementele necesare, astfel încât să realizezi un acord vizual perfect, inclusiv pentru zonele de depozitare.
Atmosfera se creează cu accesorii
Accesoriile sunt cele care te ajută să generezi atmosfera relaxantă. Pentru asta, ai la dispoziție o mulțime de posibilități. La capitolul accesorii intră tot, de la textile la oglinzi, corpuri de iluminat și detalii pentru decor.
Textilele dau nota caldă băii și e de preferat să optezi pentru nuanțe liniștitoare de bleu, verde marin ori galben pal. Accesoriile monocrome sau cele care oferă contrast de culoare definesc spațiul și-ți permit să variezi ambianța. Pentru asta, alege seturi care să includă prosoapele și covorașele de baie și care să pună în evidență piesele de mobilier și instalațiile sanitare.
Oglinzile și corpurile de iluminat sunt detaliile care încheie amenajarea, acestea putând să fie puncte de atracție vizuală care personalizează încăperea.
Pe lângă rolul funcțional, baia reflectă personalitatea utilizatorilor. Cu puțină răbdare, creativitate și inspirându-te din idei cum sunt și cele de mai sus, poți transforma orice baie, mică sau mare, într-un mini spa.
Sursa foto: Shutterstock.com