Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum sunt dimensionate mașinile de gheață profesionale?

Dimensiunile mașinilor de gheață sunt raportate la cantitatea de gheață pe care acestea o pot produce într-o perioadă de 24 de ore. În limbajul producătorilor de astfel de echipamente HoReCa se numește „randament în 24 de ore” sau „randament de gheață” al aparatului respectiv. Există diferite modele profesionale de asemenea echipamente: mașini pentru cuburi de gheață, dar și mașini care produc și cantități diferite de gheață cu alte formate (pepite, granule, fulgi etc.).

Cum alegi noua mașină de fabricat gheață pentru unitatea ta HoReCa?

După ce ți-ai stabilit tipul de mașină de gheață de care ai nevoie și care este tipul de gheață pe care îl vrei prioritar (în funcție de specificul activității pe care o desfășori), trebuie să selectezi o mașină care să aibă și capacitatea potrivită pentru nevoile tale curente.

Dacă este vorba de o unitate nouă (mai ales de un bar), asigură-te că în estimările pe care le faci iei în calcul și dezvoltarea ulterioară a afacerii tale. Pe măsură ce fluxul de clienți va crește, s-ar putea să depășești rapid capacitatea de producție a mașinii pe care dorești să o achiziționezi acum.

Mașina de gheață actuală va ține pasul cu cererea pe termen scurt și mediu? În caz contrar, va trebui să reevaluezi cât de multă gheață de diferite forme îți lipsește și să iei în calcul schimbarea acesteia cu alt echipament de o capacitate și un randament mai bune.

Ar trebui să iei cu seriozitate în considerare consumul de gheață pe care îl vei avea la orele de vârf. Este întotdeauna recomandabil ca mai bine să ai gheață suplimentară la îndemână, decât să te bazezi pe o mașină care este prea mică pentru a-ți satisface necesarul orar și zilnic.

De câtă gheață ai nevoie în unitatea ta?

Cele mai citite articole

Majoritatea restaurantelor consumă aproximativ 0,7 – 1 kg de gheață per consumator. De exemplu, un restaurant care servește 250 de clienți pe zi va necesita circa 250 kg de gheață într-o zi (minim). 

În același timp, ca un termen de comparație, un spital folosește aproximativ 10 kg de gheață per pacient, deci pentru 250 de pacienți s-ar putea să aibă nevoie de aproximativ 2500 kg de gheață pe zi.

Ar trebui să folosești mai multe aparate de fabricat gheață?

Cele mai justificate motive pentru utilizarea mai multor mașini de gheață includ fluxul mare de clienți, economiile de forță de muncă și necesarul foarte mare de gheață: cuburi, fulgi etc. Poate părea mai ușor să-ți produci toată gheața de la o singură mașină cu un recipient de stocare mare, dar în cele din urmă acest lucru se poate dovedi ca fiind destul de ineficient.

Cu o singură mașină de fabricat gheață mare, personalul unității va alerga în mod constant înainte și înapoi de la coșul de gheață la dozatoare, la recipientele pentru salate s.a.m.d. Acest lucru va costa timp și, de asemenea, va crește șansele de contaminare a gheții. Plus că angajații se vor împiedica reciproc, când mai mulți dintre ei vor dori să ia gheață din coșul de depozitare simultan.

În schimb, dacă iei în considerare utilizarea mai multor mașini mai mici de fabricat gheață poziționate chiar la posturile unde ei lucrează, totul se va desfășura mult mai simplu, iar productivitatea în muncă va fi cu mult mai ridicată.

Utilizați mai multe mașini dacă productivitatea este o mare preocupare. Mai multe aparate de gheață vă pot ajuta să vă asigurați că aveți întotdeauna gheață, atunci când aveți nevoie de ea. Dacă o mașină mare se strică, nu va putea produce gheață până când aceasta nu va fi reparată, dar dacă se utilizează mai multe mașini mai mici, va exista în continuare gheață de diferite forme, chiar dacă una dintre ele se defectează.

Poți găsi mașini de fabricat gheață bune la TC Romania Crown Cool. Intră pe tcromania.com chiar acum să le analizezi pe îndelete performanțele!

Cele mai citite articole