Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum să îți gestionezi creditul atunci când întâmpini întârzieri la plata ratelor

Creditele sunt instrumente financiare deosebit de utile în momentele în care întâmpini probleme de natură economică sau vrei să-ți îndeplinește unele dorințe. Foarte multe persoane apelează la împrumuturi din diverse motive, chiar și pentru acoperirea cheltuielilor zilnice ori a facturilor la utilități. Deși creditul aduce beneficii, se întâmplă adesea ca sumele împrumutate să nu poată fi rambursate la timp. Dacă te afli într-o asemenea situație, iată câteva soluții care îți pot fi de ajutor:

Ia în considerare accesarea unui credit urgent

Dacă întâmpini dificultăți în a plăti rata la un împrumut, îndreaptă-ți atenția spre creditul urgent de la Viaconto. Un impas financiar este parte din viața fiecărei persoane, dar asta nu înseamnă că nu poți primi bani fix atunci când ai nevoie de ei. Un împrumut urgent are, de obicei, o valoare mică și se acordă pentru o perioadă scurtă de timp.

Poate au apărut niște cheltuieli neprevăzute luna aceasta și ți-au dat bugetul peste cap. Optează pentru un credit până la salariu, ca să-ți poți acoperi ratele și să nu plătești penalități, iar apoi rambursează și suma împrumutată.

Optează pentru refinanțare

În  situația în care ai unul sau mai multe împrumuturi în derulare și întâmpini întârzieri la plata ratelor, află dacă te poți încadra pentru o refinanțare. Apelează la aceeași instituție financiară sau la o alta care îți oferă mai multe beneficii, menționează că nu mai dispui de aceleași venituri sau au apărut alte probleme pe parcurs. Dacă respectivul creditor îți aprobă solicitarea de refinanțare, împrumutul existent va fi rambursat anticipat prin obținerea altuia nou, care să acopere toate costurile anterioare.

Această opțiune poate fi costisitoare și riscantă deoarece noua dobândă s-ar putea să fie mai mare decât cea la creditul inițial, iar astfel vei avea costuri mai ridicate pe termen lung. Totodată, există posibilitatea ca instituția de credit să nu accepte refinanțarea dacă situația ta economică nu permite rate lunare mai mari.

Solicită reeșalonarea plăților

Cele mai citite articole

Atunci când te confrunți cu dificultăți financiare poți încerca să-ți gestionezi mai bine creditul printr-o solicitare de recalculare a ratelor. Asta înseamnă ca întreaga sumă datorată instituției de credit să fie redistribuită pentru rambursare pe o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta, scade valoarea ratelor și crește perioada de creditare.

În general, poți lua în calcul reeșalonarea plăților dacă știi că reușești să achiți o parte din obligațiile financiare, însă nu la valoarea stabilită inițial, ci la cât îți poți permite atunci când ceri recalcularea împrumutului.

Caută asistență financiară profesionistă

Se poate întâmpla ca instituția financiară care ți-a acordat creditul să te ajute să-l gestionezi și să eviți penalitățile. Este important să fii transparent în ceea ce privește situația ta economică și să contactezi creditorul pentru a afla dacă puteți negocia o soluție reciproc avantajoasă. Bineînțeles, extinderea termenului de plată, amânarea ratelor pentru o anumită perioadă sau orice altă opțiune de ajutor ține de condițiile instituției, transparența, istoricul și bonitatea ta, în calitate de client.

Dacă nu ajungi la o înțelegere cu creditorul și ai dificultăți financiare persistente, caută în altă parte asistență profesionistă. O persoană sau o companie specializată te poate ajuta să-ți gestionezi datoriile și să pui la punct un buget pentru a-ți putea plăti ratele la timp.

Monitorizează-ți atent împrumutul și asigură-te că îl gestionezi în mod adecvat pentru a putea evita penalitățile sau alte situații neplăcute. Dacă întâmpini dificultăți, ia cât mai repede măsuri, înainte ca totul să se transforme într-o problemă majoră și să ajungi să pierzi garanțiile ori să fii executat silit.

Cele mai citite articole