Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum să alegi o centrală pe gaz pentru casă: sfaturi profesionale

Astăzi, proprietarii de case au multe opțiuni atunci când vine vorba de alegerea unui sistem de încălzire – fie că este vorba de o construcție veche sau nouă. Analizând ofertele de pe piață, consumatorul modern se poate pierde în varietatea de echipamente de încălzire. Pe piaţă există modele de centrale termice pe gaz atât clasice, cât şi în condensaţie, cu o varietate de parametri de control. 

De ce să alegi o centrală pe gaz?

Centralele pe gaz cu pereți dubli devin adesea parte a sistemelor de încălzire autonome. Dacă este vorba de o casă privată alimentată cu gaz, atunci proprietarii nu pot găsi variante mai bune. Acest lucru se datorează faptului că astăzi gazul este cel mai profitabil tip de combustibil. Aşadar, proprietarii nu trebuie să-şi facă griji cu privire la cat consuma o centrala termica pe gaz.

Calculul adecvat al consumului de gaz pentru autoîncălzire nu este dificil, nu necesită abilități speciale, trebuie doar cunoscuţi parametrii de bază. Pentru acest lucru, trebuie aflate puterea aparatului și dimensiunea spaţiului încălzit. 

Versiunile moderne de centrale pe gaz sunt echipate cu automatizare avansată, care este responsabilă pentru oprirea alimentării cu combustibil și blocarea funcționării aparatului în caz de urgență. În acest caz, nu este necesară nicio intervenție umană. Această circumstanță asigură siguranța în timpul lucrului. Toate acestea, potrivit cumpărătorilor, facilitează utilizarea echipamentelor de încălzire. Rețelele de gaze funcționează normal, iar combustibilul este livrat fără întrerupere, astfel încât alegerea acestor echipamente de încălzire este evidentă.  Acest avantaj nu este însă singurul. 

Alegerea centralei pe gaz convenţionale sau în condensaţie

Cele mai citite articole

Unele tipuri de echipamente pentru centralele pe gaz nu folosesc potențialul energetic maxim atunci când se arde combustibil. O anumită cantitate de energie iese în coș împreună cu produsele de ardere. Experții moderni au descoperit cum să scape de acest neajuns dezvoltând principiul condensaţiei.

Potrivit experților, productivitatea  unei centrale termice în condensație este de 110%, ceea ce înseamnă cu 10% mai mare decât cea a centralelor tradiționale. De aceea, experții recomandă alegerea unui astfel de model.  Este considerat a fi mai profitabil din punct de vedere financiar și permite utilizarea rațională a combustibilului, economisind consumul acestuia.

Sfaturi pentru alegerea centralei pe gaz din punct de vedere al puterii

Înainte de a alege o centrală termică pe gaz, este necesar să se acorde atenție celor mai importante criterii, inclusiv:

  • putere;
  • tip schimbător de căldură;
  • tip cameră de ardere.

Capacitatea centralei cu dublu circuit trebuie să fie suficientă nu numai pentru alimentarea cu apă, ci și pentru încălzire. Dacă se fac greșeli în calcule, acesta poate fi motivul pentru care casa va fi lipsită de confort sau apă caldă la robinet.

Experții recomandă utilizarea formulei conform căreia 1 kW de putere va fi suficient pentru o suprafață de 10 m 2. Acest lucru este adevărat dacă înălțimea tavanului nu este mai mare de 3 m și încăperile sunt bine izolate. Atunci când se cumpără o unitate de încălzire, este necesar să se crească puterea cu 30-50%.

Cele mai citite articole