Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Criterii de selecție pentru o cafea bună

Întreaga piață a cafelei de astăzi poate fi împărțită în două mari categorii: cafea boabe și cafea măcinată.

Cafeaua instant nu este considerată cafea în sine de către majoritatea cunoscătorilor, deoarece conține mai puțină cafea propriu-zisă și pierde astfel majoritatea flavonoidelor găsite în boabele de cafea. Nu mai vorbim la aditivi.

Formele solubile se obțin prin prelucrarea materiilor prime de calitate inferioară cu adăugarea de ingrediente străine (pulbere de nuci, arome, coloranți, conservanți). Astfel de compoziții au puține în comun cu naturalețea unei cafele bune. Gustul și aroma băuturilor instantanee nu pot fi comparate niciodată cu boabele proaspăt preparate.

Popularitatea crescândă a boabelor de cafea este asociată cu sosirea culturii occidentale a consumului acestei băuturi și apariția unei oportunități pentru populație de a cumpăra o băutură mai scumpă și de înaltă calitate. 

Alegerea unei cafele bune se bazează pe studiul următorilor indicatori: 

●  varietatea;

●  gradul de prăjire a materiilor prime;

●  indicatori externi de calitate;

●  conformitatea ambalajului și etichetării;

●  datele producătorului;

●  durata de valabilitate a produselor etc.

Produsul natural este prezentat în magazine, inclusiv pe site-ul cafea-premium.ro, sub formă de boabe întregi de cafea sau deja măcinate. Boabele își păstrează proprietățile mai mult timp. 

Principalele criterii pentru alegerea boabelor de cafea 

Astăzi comercianții vând o mare varietate de cafea boabe.

●  Principalul criteriu pentru alegerea unui sortiment este bugetul de care dispui. Cafeaua poate fi comparată fără a greși cu vinul: costul său poate varia și de zece ori (în sus sau în jos) pentru același volum de produs generic. Depinde atât de calitate, brand, cât și de popularitatea acesteia la un moment dat.

●  Al doilea criteriu pentru alegerea boabelor de cafea este gradul de prăjire.

Gustul băuturii rezultate depinde în mare măsură de gradul de prăjire al boabelor.

Cele mai citite articole

Boabele de cafea ușor prăjite au un gust mai blând, ceea ce le face ideale pentru a fi folosite cu lapte (ca și boabele de cacao), ceea ce îi determină și pe mulți oameni din țara noastră să o bea așa.

Boabele de cafea prăjite mediu au mai multă aromă, dar și un gust un pic mai amar. Acest tip de cafea este mai potrivit pentru aceia care beau cafea fără lapte și este cel mai popular.

Boabele de cafea puternic prăjite nu sunt foarte iubite în țara noastră, deoarece gustul băuturii rezultate din ele se dovedește a fi destul de amar. Cu toate acestea, cafeaua specială de acest tip este adesea servită în unele țări vestice, de exemplu în Italia și Franța. De asemenea, trebuie remarcat și faptul că multe țări au propriile reguli de prăjire pentru boabele de cafea (ca diferențiator).

●  Al treilea criteriu pentru alegerea boabelor de cafea este țara de origine. Brazilia este considerată cea mai bună țară de unde provine cafeaua de calitate, urmată de Guatemala, Etiopia, Columbia. Toate boabele de cafea din alte țări sunt mai puțin cotate pe piețele internaționale, deși tocmai printre ele se poate ca să descoperi gustul perfect de cafea din punctul tău de vedere.

Clasificarea boabelor de cafea se face după: 

– țara de origine, regiunea, tip de teren (munte, câmpie);

– identificatori individuali (locul de livrare, numele fermei, moșia, gospodăria);

– soiul de arbore de cafea;

– markeri suplimentari de calitate (selecția manuală, dimensiunea boabelor, cultivarea organică etc.). 

Soiuri de cafea 

Cota principală a pieței mondiale a cafelei este ocupată de două tipuri:

– Arabica;

– Robusta.

Boabele Arabica sunt mai scumpe. Fructele arborelui de cafea de acest tip se disting prin mărimea lor mai mare, aroma complexă (miros, gust), iar băuturile preparate din ele au un gust blând. Planta preferă munții înalți cu un climat umed și răcoros. Maturarea boabelor este ceva mai lentă, ceea ce contribuie la acumularea de uleiuri esențiale foarte plăcute.

Boabele Robusta au un gust mai puternic, mai înțepător, mai ușor de cultivat.

Fructele Arabica sunt mari (până la 1,5 cm), cu o canelură longitudinală în centru. Fructele Robusta au dimensiuni mai mici (până la 0,9 cm). Cu cât bobul este mai mare, cu atât este mai mare valoarea sa. Dar parametrul principal al boabelor de cafea rămâne prospețimea lor.

Alege marca preferată de cafea de pe site-ul cafea-premium.ro!

Cele mai citite articole