Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Componentele imprimantei 3D, obiectele care pot fi printate și mecanismul imprimării

Componentele Imprimantei 3D

Pentru a beneficia de capacitatea optimă a unei imprimante 3D, aceasta trebuie să dispună de următoarele componente care facilitează și ajută printarea obiectelor tridimensionale:

Acestea fiind doar componentele principale fără de care funcționarea imprimantei poate fi dereglata ajungând la un rezultat cu totul altul față de cel așteptat. 

Filamentul imprimantei 3D este componenta de bază în procesul printării tridimensionale, fiind materialul din care se realizează obiectul solicitat conform programului software. Fiecare imprimantă are dimensiuni proprii în ceea ce privește diametrul filamentului. În funcție de specificațiile tehnice ale imprimantei, acesta trebuie să aibă un anumit punct de topire și durabilitate.

De asemenea, prețul acestor filamente variază o dată cu materialul utilizat în crearea lor. Există filamente din PLA care sunt flexibile și la un preț accesibil, dar și filamente PETG sau ABS pentru o experiență cât mai profesională și prețuri pe măsură. 

Depunerea de filament se folosește în tehnologia FDM care constă în încălzirea acestuia peste punctul său de topire și supunerea lui unei forțe de compresiune pentru a ajunge în duza imprimantei, ca mai apoi să fie stratificat pe platforma de printare. Aceste straturi de filament se solidifică, coordonate de duza care urmărește geometria obiectului tridimensional programat. 

Cele mai citite articole

Obiecte care pot fi printate:

  • produse profesionale (industria medicală, auto, aerospațială etc.);
  • obiecte casnice (durabilitatea acestora fiind scăzută din cauza expunerii la factorii externi);
  • matrițe (pentru prototipuri sau în industria arhitecturii);
  • decorațiuni (ghivece, bibelouri etc.);
  • jucării (figurine, mingi);
  • instrumente (chei, ciocan, imbus).

Câteva modele de imprimante 3D recomandate sunt seria Anycubic, seria Ultimaker, seria Craftbot de la Craftunique, seria XYZ printing Vinci.

Mecanismul Imprimantei 3D

Imprimanta 3D realizează forme geometrice tridimensionale, cu ajutorul unor programe software de tip CAD sau grafică 3D, prin depunerea succesivă a unor straturi cu grosime de 0.1 mm printr-o metodă care constă în discretizarea în programul computerizat a unor suprafețe bidimensionale care mai apoi urmează a fi stratificate pentru a ajunge la rezultatul final în forma dorită.

Producerea formei dorite presupune trecerea prin etapele următoare:

  • cu ajutorul programului software al imprimantei poziționăm viitorul obiect 3D;
  • este depus un strat inițial de pulbere pentru suportul obiectului;
  • imprimanta începe construcția obiectului, după fiecare nivel pulverizând un jet de adeziv pentru atașarea stratului bidimensional următor încât să fie respectat conturul modelului programat;
  • după ce stratul anterior s-a pulverizat cu adeziv se așteaptă uscarea acestuia până la depunerea următorului;
  • după finalizarea obiectului 3D, pulberea în exces este aspirată cu ajutorul unui mecanism special pentru a fi refolosită;
  • modelul 3D poate fi impregnat cu diferite substanțe speciale care oferă o durabilitate în funcție de scopul în care va fi folosit rezultatul final al printării.

Atât o imprimantă profesională la un preț considerabil, cât și o imprimantă 3D ieftină respectă același procedeu; de aceea pentru persoanele care vor o imprimantă 3D doar pentru diverse hobby-uri sau chiar pentru satisfacerea dorințelor copiilor, este recomandată una la un preț mai accesibil care lucrează după aceleași principii și în aceeași manieră, diferența fiind doar la dimensiunile modelelor, care la imprimantele dedicate acestui scop nu depășesc 30 cm.

Cele mai citite articole