Consumul de energie electrică are un impact semnificativ asupra facturii la utilități. În plus, contribuie la creșterea emisiilor de carbon și afectează mediul înconjurător. Din fericire, există câteva modalități simple prin care poți reduce consumul de energie electrică.
Iată cum să economisești bani și, în același timp, să ajuți la protejarea planetei noastre.
Alege electrocasnice eficiente energetic
Aparatele vechi consumă mai multă energie electrică. Atunci când achiziționezi electrocasnice noi, asigură-te că acestea fac parte dintr-o clasă energetică superioară celor pe care le înlocuiești. Indiferent de tipul de aparat achiziționat, fie că este o mașină de spălat, un laptop, un televizor sau o combina frigorifica inovatoare, alege aparate eficiente energetic. Pe lângă faptul că au un consum mai redus de energie, acestea sunt, în general, mai fiabile și oferă performanțe tehnice superioare față de restul aparatelor din gama lor. În 2021 etichetarea eficienței energetice a electrocasnicelor a suferit modificări și clasele au acum denumiri diferite față de anii precedenți.
Nu alege aparate casnice supradimensionate față de nevoile tale reale. De asemenea, pentru a avea cel mai bun randament și pentru a consuma mai puțină energie electrică asigură-te că electrocasnicele tale sunt bine întreținute.
Înlocuiește becurile tradiționale cu becuri LED
Folosește becuri LED. Sunt o alternativă mai eficientă energetic față de becurile tradiționale și au și o durată de viață mai lungă decât acestea. Alte sfaturi utile:
- Stinge lumina atunci când nu mai ai nevoie de ea;
- Dacă este posibil, folosește un întrerupător reglabil;
- Nu ilumina toată încăperea, ci doar spațiul în care îți desfășori activitatea;
- Profită de lumina naturală cât mai mult posibil.
Scoate aparatele din priză după fiecare folosire
Multe aparate electrocasnice (încărcătoare de telefon, televizoare, laptopuri, aparate cu displayuri digitale etc.) consumă energie electrică chiar și atunci când nu le folosești. Nu uita să le scoți din priză. Un LED aprins înseamnă că aparatul încă mai consumă energie electrică. Alte sfaturi utile:
- Utilizează prize cu temporizator;
- Alege aparate care au încorporat și modul economic și care îți oferă posibilitatea de a alege diverse programe sau trepte de reglare.
Cele mai citite articole
Acordă atenție modului în care încălzești locuința
Încălzirea locuinței poate fi un proces costisitor, mai ales în sezonul rece. Câteva sfaturi pentru a reduce consumul energiei sunt:
- Izolează bine locuința;
- Încălzește doar camerele în care petreci cel mai mult timp și ține ușile închise pentru a menține căldura în acele camere;
- Folosește o centrală termică eficientă energetic;
- Folosește un termostat pentru centrala electrică;
- Aerisește periodic caloriferele pentru a funcționa mai eficient;
- Scade timpul petrecut în duș pentru a reduce consumul de energie electrică necesar încălzirii apei;
- În funcție de situație, poți apela și la metode alternative de a încălzi locuința (centrale pe lemne, pompe de căldură sau panourile solare). Aceste metode pot fi mai costisitoare inițial, dar pe termen lung te ajută să economisești energie.
Acordă atenție modului în care răcorești locuința
În sezonul cald, răcirea locuinței poate fi un proces costisitor din punct de vedere energetic, de aceea:
- Folosește ventilatoare, sunt o opțiune eficientă energetic de a răcori locuința;
- Deschide ferestrele atunci când temperatura de afară este mai mică decât cea interioară. Aerul care circulă va contribui la răcirea locuinței. De asemenea, închide ferestrele atunci când temperatura de afară este mai ridicată decât cea interioară;
- Blochează lumina soarelui folosind perdele, draperii sau jaluzele;
- Folosește aerul condiționat în mod eficient (setează temperatura cu doar câteva grade mai puțin decât cea de afară, folosește termostat, curăță filtrele periodic etc.);
- Dacă ai o curte, creează umbră în jurul casei cu ajutorul plantelor și al arbuștilor.
Folosește mașina de spălat rufe în mod eficient
Mașinile de spălat rufe consumă multă energie electrică pentru a încălzi apa. În loc să folosești apă caldă, folosește mașina de spălat cu apă mai rece. Alege un program scurt. Dacă rufele nu sunt foarte murdare, funcționează la fel de bine ca un program lung. Nu folosi mașina doar pentru câteva rufe.
Pentru a reduce consumul de energie electrică în locuința ta, folosește cât mai multe sfaturi dintre cele prezentate mai sus. Următoarea factură va reflecta asta într-un mod pozitiv!
Sursă foto: Drazen Zigic pe Freepik