Prima implantare dentara de succes a fost realizata in 1965 in Suedia. Aceasta experienta a aratat ca implantarea este cea mai eficienta metoda de restaurare a dintilor pierduti. Astazi, implantarea este metoda perfecta pentru a restabili dintii pierduti. Doar un implant dentar iti va permite sa restabilesti functionalitatea dintelui complet lipsa, inclusiv radacina, fara a implica dinti vecini. Un implant dentar este un surub metalic implantat in maxilar, pe care este atasata o proteza. Aceasta metoda de atasare este mult mai fiabila decat metoda obisnuita, cand structurile sunt atasate de dintii adiacenti. In plus, aceasta metoda evita rotirea dintilor adiacenti. Implanturile dentare sunt de asemenea numite intraos, deoarece sunt implantate in osul maxilarului.
Cand ai nevoie de implant dentar?
Implantarea este necesara in cazul pierderii unuia sau mai multor dinti, in absenta mai multor dinti la rand, daca nu exista dinti pe extreme, daca lipsesc toti dintii (adentia completa). Pentru unii oameni, implanturile dentare sunt cel mai confortabil mod de a restabili dintii pierduti, pentru altii este singurul mod posibil. Protezele si puntile conventionale nu sunt potrivite pentru cei care sufera de boli ale mucoasei bucale, au procese alveolare slabe si au senzatie de greata in timp ce poarta proteze obisnuite. Inainte de a instala implanturi dentare, este necesar sa se curete cavitatea bucala pentru a se trata dintii si a scapa de sangerarea gingiilor. In plus, trebuie sa vizitezi periodic medicul stomatolog si sa monitorizezi cu atentie igiena orala. De regula, implanturile dentare servesc cel putin 10-20 de ani. Durata depinde de felul cum iti ingrijesti cavitatea bucala, starea de sanatate, calitatea implantului si lucrarea medicului stomatolog. Implanturile care inlocuiesc dintii frontali prezinta o sarcina de mestecare mai mica, fata de implanturile din zona dintilor de mestecat si, prin urmare, dureaza mai mult.
Implant dentar – Componenta
Un implant dentar este de obicei multi-component. Se iau in considerare partile din care este format. Atunci cand se efectueaza un implant, primul pas este introducerea surubului metalic in osul gingiei, deoarece acesta este radacina dintelui. De fapt, aceasta tija sau un surub metalic este un analog al unui dinte natural. Mediatorul dintre implant si coroana dintelui este bontul. Aceasta este partea intregii structuri care este vizibila deasupra gingiei. Sistemul de atasare a protezei poate fi insurubat atunci cand coroana este conectata la bont. In acest caz, cele doua parti sunt conectate in mod fiabil folosind ciment dentar. Cel mai bun material este zirconiu. Cu cat este mai bun si mai durabil materialul, cu atat este mai scump. Coroana dentara este partea vizibila in locul dintelui pierdut. Coroana poate fi realizata din diverse materiale, dar cel mai bun material este portelanul sau ceramica. Corpul unui implant dentar este realizat din titan sau dintr-un aliaj pe baza de titan.