Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce trebuie sa stii despre depresie

Ce trebuie sa stii despre depresie

Depresia este o tulburare de dispozitie ce poate avea o influenta majora asupra functionarii, calitatii vietii si relatiilor sociale ale unei persoane. [1] Aceasta poate fi dificil de inteles si necesita abordarea corecta pentru a fi tratata eficient.

Generalitati

Depresia se caracterizeaza prin schimbari ale starii de spirit, pierderea interesului pentru activitatile obisnuite, un nivel scazut al energiei si/sau un sentiment de vina si lipsa sperantei. Iata ce trebuie sa stii despre depresie: ce simptome o pot semnala, care sunt cauzele sale si factorii de risc, in ce consta tratamentul.

Simptome

Simptomele depresiei sunt diverse si vor varia de la persoana la persoana. Cele mai frecvente simptome implica [1]: 

  • schimbari de dispozitie si stari de tristete prelungite;
  • pierderea interesului pentru activitati care inainte erau placute;
  • probleme cu somnul, de exemplu, insomnia sau somnul excesiv;
  • ganduri de autovatamare sau de actiuni care pot pune viata in pericol.

Unii oameni pot prezenta si alte simptome fizice precum dureri cronice, ameteli, sau pierderi ale poftei de mancare. [1] In cazul in care experimentezi oricare dintre simptome timp de circa doua saptamani, cauta ajutor specializat. De pilda, mergi la medicul de familie si intreaba-l daca iti poate recomanda un psiholog.

Cauze ale depresiei

Stresul excesiv este unul dintre cei mai frecventi factori care pot cauza depresia. [2] Evenimente stresante precum pierderea unui loc de munca, decesul unui membru al familiei sau divortul pot fi factori importanti in declansarea simptomelor depresive. Astfel de evenimente dezvolta sentimente negative si intensifica stresul, fapt care poate duce la depresie.

Pe langa stres, genetica poate fi, de asemenea, un factor important in aparitia simptomelor depresive. [2] Unii oameni au o predispozitie genetica la depresie, fapt care ii face susceptibili la simptome.

Predispozitia se poate manifesta prin schimbari hormonale care favorizeaza aparitia depresiei. Aceste schimbari pot fi generate atat de evenimentele neplacute din viata unei persoane, cat si de factorii genetici. Nivelurile scazute de serotonina si dopamina sunt adesea asociate cu simptomele depresive si pot fi cauzate de modificarile hormonale. [2]

Factori de risc

Factorii de risc pentru depresie sunt variati si, in unele cazuri, destul de greu de identificat. Stilul de viata conteaza foarte mult. Dieta neadecvata, lipsa exercitiilor fizice regulate, stresul, oboseala cronica, lipsa somnului adecvat si expunerea la radiatii pot contribui la declansarea depresiei.

Cele mai citite articole

Un numar ridicat de schimbari pe planul emotional sau pe cel social poate creste probabilitatea ca o persoana sa se confrunte cu episoade depresive. Cu toate acestea, fiecare caz este unic, iar aprofundarea cauzelor si factorilor care conduc la declansarea depresiei poate fi facuta doar sub supraveghere medicala atenta.

Tratament

Tratamentul pentru depresie implica, in general, psihoterapia sau o schema medicamentoasa, ori combinarea celor doua. [3] Medicul poate prescrie medicamente ce au rol in reglarea nivelurilor unor substante din creier.

Terapiile se axeaza pe schmbarea gandurilor negative si a comportamentelor problematice pe care le experimenteaza persoana diagnosticata cu depresie. Psihologul poate utiliza terapia cognitiv-comportamentala (TCC), care se concentreaza pe identificarea gandurilor si sentimentelor negative ce cauzeaza depresia si pe inlocuirea lor cu unele mai realiste si pozitive.

TCC poate fi folosita pentru a crea obiceiuri mai sanatoase si schimbari in stilul de viata, pentru a reduce simptomele depresiei. Psihologul poate, de asemenea, oferi suport emotional si tehnici specifice pentru a face fata stresului si anxietatii asociate cu depresia.

Recunoasterea simptomelor depresiei poate ajuta la identificarea acesteia si la prevenirea complicatiilor ce pot aparea in urma acestei tulburari. In cazul in care experimentezi simptome ce pot fi asociate cu depresia, solicita ajutor specializat.

Surse de referinta:

1. Higuera, Valencia. “Everything You Want to Know about Depression.” Healthline, Healthline Media, 1 Nov. 2021, www.healthline.com/health/depression, accesat la 8 februarie 2023;

2. Angelino, Andrew Frank. “Depression: What You Need to Know as You Age.” Depression: What You Need to Know as You Age | Johns Hopkins Medicine, 5 Apr. 2022, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/depression-what-you-need-to-know-as-you-age, accesat la 8 februarie 2023;

3. “Depression.” National Institute of Mental Health, U.S. Department of Health and Human Services, www.nimh.nih.gov/health/topics/depression, accesat la 8 februarie 2023.

Cele mai citite articole