Ce trebuie să știi despre anestezia dentară dacă te pregătești pentru o intervenție stomatologică

Anestezia dentară reprezintă o componentă esențială a procedurilor stomatologice, fiind efectuată înainte de majoritatea intervențiilor stomatologice, pentru a asigura confortul pacienților și pentru a elimina probabilitatea de apariție a durerii asociate cu tratamentele dentare. Dacă te pregătești pentru o intervenție stomatologică și ai întrebări sau nelămuriri cu privire la anestezie, următoarele aspecte ar trebui să fie luate în considerare.

Tipuri de anestezie

Există mai multe tipuri de anestezie dentară, iar alegerea depinde de tipul și amploarea intervenției. Anestezia locală este cea mai frecvent utilizată în procedurile stomatologice, rolul său fiind acela de a elimina senzațiile de durere într-o anumită zonă. În cazuri limitate, chiar și în vederea efectuării unor proceduri relativ simple, precum o extractie masea de minte sau pentru tratarea unei carii, se poate opta pentru anestezia generală. În general, o anestezie generală devine necesară în situații mai complexe sau atunci când pacientul are anxietate severă legată de procedura dentară sau prezintă o dizabilitate. De asemenea, anestezia generală poate fi recomandată pentru tratamentul afecțiunilor orale la copiii mici.

Cât de sigură este anestezia?

Cele mai citite articole

Anestezia dentară este, în general, o procedură sigură, iar efectele secundare sunt rare. Cu toate acestea, există o serie de riscuri asociate cu anestezia dentară, cât și diverse riscuri și complicații asociate cu intervențiile stomatologice în sine. Efectele secundare, adesea temporare și ușor gestionabile, pot include senzații ușoare de amețeală sau greață. 

Cât durează anestezia?

Durata efectului anesteziei locale poate varia, în funcție de tipul de anestezic utilizat. În cazul procedurilor de o complexitate medie, precum implantul dentar sau extracția dentară, ce necesită anestezie locală, efectul anesteziei durează în medie aproximativ 1-2 ore. În cazul anesteziei generale, durata efectului anesteziei este mai extinsă. Fiecare pacient poate resimți efectul anesteziei în mod diferit, iar durata exactă poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv de metabolismul individual și zona tratată.

Ce presupune pregătirea pentru anestezia dentară? 

Anestezia dentară este în general o procedură comună și sigură, care nu necesită o pregătire specială prealabilă (cu excepția anesteziei generale). Cu toate acestea, pregătirea pentru anestezia dentară implică o comunicare deschisă cu medicul stomatolog, respectarea recomandărilor preoperatorii, evitarea consumului de cofeină și consumul unei mese ușoare înainte de intervenție. În cazul anesteziei generale, medicul va furniza toate informațiile necesare cu privire la pregătirea prealabilă. 

Cele mai citite articole