Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce trebuie să am în vedere când vreau să ies din țară cu copilul și sunt divorțată

În cazul în care ești divorțată și dorești să călătorești în străinătate cu copilul, există anumite aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a evita probleme legale și dificultăți. În general, procedurile pot varia în funcție de legislația țării tale de origine și de țara în care intenționezi să călătorești. De asemenea, este important să clarifici din start dacă călătoria este temporară sau dacă vei locui în străinătate pe termen lung cu copilul.

Cele mai citite articole

Înainte de a călători în străinătate cu copilul tău, iată câteva lucruri importante de luat în considerare:

  • Acordul părintelui necustodian: Dacă ai custodia exclusivă asupra copilului și fostul partener are doar drepturi de vizitare, ar trebui să obții acordul scris al fostului partener pentru a călători cu copilul în străinătate. Acest acord ar trebui să specifice data, destinația și durata călătoriei. Pentru asta, poți apela la Notariat Birzu, pentru a obține actul necesar, dar și informațiile de care ai nevoie.
  • Acordul instanței sau al avocaților: Dacă custodia copilului este împărțită sau există restricții în ceea ce privește deplasările internaționale cu copilul, ar trebui să obții acordul instanței sau al avocaților implicați în cazul divorțului.
  • Documentele de călătorie: Asigură-te că ai toate documentele de călătorie necesare pentru tine și copil, inclusiv pașaportul copilului și vizele necesare pentru țara de destinație (dacă este cazul). Verifică termenele de valabilitate ale pașapoartelor și vizele necesare cu suficient timp înainte de călătorie.
  • Informează-te cu privire la legile țării de destinație: Fii la curent cu legile țării în care intenționezi să călătorești. Aceasta include legile referitoare la călătoriile internaționale cu copii și eventualele restricții sau cerințe specifice.
  • Asigură-te că minorul are o asigurare medicală adecvată pentru călătorie în străinătate.
  • Informează-te despre eventualele restricții de călătorie din cauza pandemiei sau a altor situații speciale care pot afecta călătoria în străinătate.
  • Apelează la asistență legală: Dacă ai îndoieli sau întrebări cu privire la călătoria în străinătate cu copilul, contactează un avocat specializat în dreptul familiei sau în probleme legate de călătoriile internaționale cu copii pentru a primi asistență legală și consiliere.

În general, este important să fii pregătită înainte de a călători în străinătate cu copilul după un divorț. O buna pregătire și documentarea adecvată te vor ajuta să eviți neplăceri și să ai o călătorie lină și fără probleme legale.

Cele mai citite articole