Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce sunt mai exact buiandrugii și cum se utilizează în construcții

Rezistența clădirilor depinde adesea de elemente de construcție mici, realizate și dispuse în mod corect. Buiandrugii sunt unele dintre aceste elemente, iar utilitatea acestora este deosebit de mare, întrucât contribuie la susținerea elementelor structurale din zona golurilor de uși și de ferestre ale unei clădiri. Află din următorul material ce sunt de fapt buiandrugii și care este rolul lor în construcții.

Ce sunt buiandrugii?

Buiandrugii reprezintă elemente structurale care se dispun în zona superioară a golurilor de uși și ferestre și au rol de susținere a zidăriei. Practic, toată structura zidăriei se sprijină pe buiandrugi, aceste elemente constructive având rolul de a transmite încărcările mai departe, la ziduri. Pentru a fi siguri că aceste încărcări sunt transmise în mod corect, este nevoie de buiandrugi marca Cemacon de la Mathaus.ro care se remarcă prin rezistență și calitate. 

Acești buiandrugi au rezistențe mecanice foarte bune și beneficiază de un înveliș ceramic menit să asigure un plus de protecție. Acesta va funcționa și ca strat suport pentru tencuială, astfel încât lucrările să fie realizate estetic și eficient.

Buiandrugii reprezintă bare de oțel, lemn sau beton care se dispun în zona superioară a golurilor pentru uși și ferestre și care au rolul de a prelua încărcările de compresiune care se descarcă din greutatea elementelor constructive. 

Buiandrugii prefabricați sunt cea mai bună soluție pentru a asigura aceste zone, mai ales fiind cunoscut pericolul cedării elementelor.

Golurile de uși sau ferestre sunt slăbiri la nivelul zidurilor, iar acest lucru înseamnă că este necesar să fie adoptate măsuri de descărcare a solicitărilor pentru a fi evitată cedarea elementelor constructive. 

Cum se utilizează buiandrugii?

Buiandrugii reprezintă barele pe care sprijină materialele de construcții de deasupra golurilor de uși și ferestre. Astfel, barele din beton prefabricat sau oțel sunt dispuse peste zona golului și sunt încastrate în perete pe o lungime de circa 20 cm. Acest lucru asigură rezistența buiandrugului și transmiterea eficientă a forțelor. 

Cele mai citite articole

Ulterior, peste buiandrug, se dispune zidăria care poate fi realizată fie din cărămidă (plină sau cu goluri), fie din BCA sau beton. Practic, buiandrugul este zidit la nivelul structurii astfel că, în momentul finisării, el nu va mai fi vizibil. 

Buiandrugii sunt elemente constructive care nu ar trebui să lipsească din nicio construcție deoarece rolul lor se răsfrânge și asupra încărcărilor speciale cum ar fi cele seismice. 

Cutremurele sunt periculoase pentru construcții, dar și pentru persoanele care locuiesc în ele, deoarece mișcările seismice și intensitatea lor nu pot fi prevăzute. Din acest motiv, este important ca buiandrugii să fie dispuși în interiorul elementelor de construcții pentru a putea preveni cedarea în cazul cutremurelor.

Buiandrugii se dimensionează în funcție de golurile pentru uși și ferestre, astfel că va fi necesară măsurarea suprafețelor, înainte de achiziționarea propriu-zisă a produselor.

De ce să folosești buiandrugi prefabricați?

Avantajul buiandrugilor prefabricați este acela că aceștia pot fi montați cu ușurință, fără a fi necesară cofrarea sau timpul de așteptare pentru uscarea betonului. Buiandrugii prefabricați se montează cu ușurință și oferă un plus de rezistență, putând fi fixați cu ajutorul unui mortar de ciment, folosit ca adeziv. 

Buiandrugii sunt așadar deosebit de importanți pentru orice tip de clădire, reușind astfel să constituie o armare eficientă care să confere rezistență golurilor de uși și ferestre. 

Alegerea buiandrugilor ar trebui astfel să respecte cerințele de calitate, rezistență și eficiență, pentru ca orice clădire să poată fi protejată în ceea ce privește încărcările și solicitările, indiferent de tipul acestora. 

Cele mai citite articole