Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce pot face intreprinderile pentru diminuarea emisiilor de carbon?

În ciuda tuturor eforturilor comune depuse la nivel global în vederea combaterii modificărilor climatice, emisiile de carbon continuă să crească. În această luptă continuă, companiile încep să-și arate tot mai pronunțat sprijinul prin aplicarea unor măsuri sustenabile, care să le asigure o amprentă de carbon scăzută. 

Insă, pentru a se atinge acest obiectiv, trebuie să existe un cadru mult mai bine definit care să favorizeze diminuarea emisiilor. Sunt necesare programe integrate, perspective noi de sustenabilitate privind sectorul economic, dar și un mediu prielnic pentru inovare și schimbarea radicală a comportamentului de consum.

Cu siguranță se resimte nevoia unor investiții în soluții cât mai eficiente pentru a se efectua o scădere considerabilă a emisiilor.

Cum susțin companiile românești direcția de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră?

Această direcție este susținută de întreprinderile românești prin inițiative care vizează schimbări pe partea de:

  • Educare nu doar a personalului, ci și a consumatorilor prin programe și demersuri ecologice;
  • Utilizare rațională a resurselor disponibile, urmărind eliminarea risipei;
  • Folosire energie regenerabilă, abordând principiile economiei circulare;
  • Concepere modele de producție și consum sustenabile;
  • Monitorizare atentă a nivelului amprentei de carbon;
  • Soluții eficiente de gestionare deseuri.

Decizia lor de a face această schimbare reprezintă și un plus pentru planul de dezvoltare al companiilor, ele fiind importante pentru sectorul de business si comunitate.

Cele mai citite articole

Fără îndoială, reducerea amprentei de carbon va ajuta companiile să evolueze ca business, fiecare inițiativă ajutând la îmbunătățirea proceselor operaționale desfășurate și la obținerea unor rezultate financiare pozitive. 

Monitorizarea și raportarea emisiilor – necesară pentru stabilirea planului optim de reducere a amprentei 

Pentru a stabili acțiunile prioritare și investițiile necesare pentru obținerea unei amprente de carbon diminuată este importantă realizarea unui inventar al acestor emisii. Doar în baza lui, firmele pot să implementeze cele mai bune măsuri și să gestioneze riscurile pe care le pot genera emisiile.

Însă, de cele mai multe ori, companiile întâmpină dificultăți de înțelegere privind maniera în care își pun amprenta efectele și riscurile emisiilor generate de acestea. Fără o documentare temeinică pe partea de mediu nu se vor putea implementa măsurile potrivite.

Astfel, în sprijinul lor se află companiile specializate în protecția mediului care oferă consultanta de mediu în ceea ce privește:

  • Monitorizarea și raportarea eficientă a emisiilor;
  • Adoptarea celor mai eficiente acțiuni de îmbunătățire a activității pe parte de mediu.

O astfel de companie este EnviroCons, care vine în ajutorul companiilor cu servicii și soluții de mediu adaptate activității întreprinse de acestea.

Cele mai citite articole