Curățarea feței reprezintă cel mai important pas din rutina de îngrijire a pielii, fiind unul dintre pașii care contribuie la asigurarea sănătății tenului. Este esențial ca înainte de a aplica orice produs de îngrijire, tenul să fie spălat și curățat corespunzător.
Tenul este mereu expus la diverși factori externi (make-up, transpirație, raze uv, temperaturi scăzute etc.), care afectează suprafața pielii, conducând la deshidratare, erupții sau chiar îmbătrânirea prematură a acestuia. În plus, în timpul zilei, pielea poate acumula bacterii, murdărie și alte impurități, ce determină blocarea porilor și apariția iritațiilor. În acest context, este de înțeles de ce este nevoie de o mai multă atenție procesului de curățare a feței.
Cum putem curăța fața în funcție de tipul de ten
Într-o rutină corectă de îngrijire, este primordial să folosești produsele potrivite tipului tău ten. Astfel, curățarea tenului se realizează ținând cont de particularitățile lui. Astfel că pentru:
- Tenul gras
Definitoriu pentru acest tip de ten este excesul de sebum (care conferă aspectul lucios), pielea fiind lipsită de elasticitate. Pentru curățarea tenului gras trebuie să folosești produse delicate, cu ingrediente naturale care mențin pH-ul pielii echilibrat și curăță surplusul de sebum.
Un aliat pentru îngrijirea tenului gras este acest ulei esential de lamaie care susține procesul de curățare al pielii, eliminând excesul de sebum și lăsând tenul curat și revitalizat. Totodată, acest ulei este un real ajutor în tratarea acneei, având proprietăți astringente.
- Tenul mixt
Pielea ta se remarcă printr-o textură uscată sau normală în unele zone și grasă în altele, cum ar fi zona T (nas, frunte și bărbie).
Curățarea tenului mixt se poate realiza cu ulei fracționat de cocos, care are proprietăți hidratante și diminuează sensibilitatea la nivelul pielii. De asemenea, acesta poate fi combinat cu alte uleiuri esentiale pentru a netezi imperfecțiunile pielii și a menține fața curată.
- Tenul sensibil
Tenul sensibil este o condiție comună, în care pielea este mai predispusă la reacții precum roșeață și mâncărime atunci când este expusă la anumiți factori. Ținând cont de aceste lucruri, curățarea implică folosirea de elemente naturale, de exemplu uleiul esențial de arbore de ceai este cel mai eficient remediu pentru simptomele tenului sensibil. De asemenea, se mai utilizează uleiul esențial de levănțică, pentru a calma pielea iritată, în combinație cu cel de mentă pentru a curăța tenul de urticarie sau alergii.
- Tenul uscat
Tenul uscat este caracterizat de descuamare, mâncărime sau crăpare, din cauza mai multor factori negativi. Din fericire, există multe uleiuri esențiale pentru pielea uscată care acționează pentru a hidrata și calma pielea uscată, în mod natural:
- Uleiul esențial de lavandă
- Uleiul esențial de tămâie
- Uleiul esențial de santal, etc.
Concluzie
Pentru a avea un ten sănătos și curat este important să acordăm o atenție deosebită rutinei de curățare a feței.
Surse
https://www.cleantechloops.com/face-cleansing/
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/face-washing-how-to#Do:-Properly-remove-all-your-makeup-first
https://uleiuriesentiale.ro