Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cati ani are romania

Istoria Romaniei

Romania este o tara localizata in Europa de Est si este cunoscuta pentru istoria sa bogata si diversa. Acest stat a fost fondat in 1859, cu unirea Principatelor Romane, Moldova si Tara Romaneasca.

Inainte de a deveni o tara unita, Romania a fost populata, de-a lungul istoriei, de diferitele grupuri etnice care au locuit acolo. Dintre acestea, cel mai vechi si probabil cel mai important grup etnic a fost cel al dacilor, o populatie autohtona care a trait in Romania inainte de incursiunea romana in regiune, in secolul al II-lea d.Hr. Acestia au fost urmati de romani, care au ajutat la formarea unor principate indepedente in secolele urmatoare.

Unirea Principatelor Romane

In anul 1859, Romania a devenit o tara unita, cu Unirea Principatelor Romane, Tara Romaneasca si Moldova. Aceasta uniune a fost permisa, in mare parte, datorita lui Alexandru Ioan Cuza, primul domn al Romaniei unite. Acest eveniment considerat historica a marcat inceputul modern al Romaniei.

Unirea Principatelor Romane a dus la o perioada de modernizare si dezvoltare pentru noua tara. Cuza a introdus reforme politice, economice si sociale si a fost unul dintre principalii lideri care au ajutat la formarea statului modern roman.

Primul Razboi Mondial

Primul Razboi Mondial a afectat foarte mult Romania. Initial, Romania a ramas neutra in conflict, dar a intrat in razboi in 1916, alaturandu-se aliatilor. Acest lucru avea sa duca la pierderi majore pentru tara si la aparitia regimului totalitar in Romania, in anul 1938.

Primul Razboi Mondial a dus la pierderi imense pentru Romania si a schimbat orientarea politica a tarii. Aceasta perioada a fost urmata de cea de-a doua conflagratie mondiala, care a avut si mai multe efecte asupra Romaniei.

Al Doilea Razboi Mondial

Cele mai citite articole

Al Doilea Razboi Mondial a fost o perioada foarte dificila pentru Romania. Romania a intrat in razboi alaturi de Germania si de aliatii sai in 1940. Acest lucru a dus la pierderi majore pentru tara, in special in partea de est a Romaniei.

Romania a fost ocupata de fortele sovietice in 1944 si a fost nevoita sa accepte tratatul de pace de la Yalta. Acest tratat a stabilit frontiera de est a Romaniei si a oferit stabilitate si securitate pentru tara in anii urmatori.

Perioada Postbelica

Perioada postbelica a fost una dintre cele mai interesante si importante perioade din istoria Romaniei. Acesta a marcat inceputul unei noi ere pentru tara, cu introducerea unei economii de piata, modernizarea infrastructurii si modernizarea serviciilor publice.

De asemenea, in aceasta perioada, Romania a devenit o tara membra a NATO si a Uniunii Europene, aducand tara in linia de fata a occidentalizarii si a integrarii europene.

Cati ani are Romania?

Romania are aproximativ 161 de ani de existenta ca stat unitar. Cu toate acestea, istoria sa merge mai departe decat aceasta, inapoi la vremurile de dinainte de Unirea Principatelor Romane si la vremurile de dinainte de primii romani care au locuit in regiune.

Indiferent de cate ani are Romania, istoria sa bogata si diversa a oferit tarii o cultura unica si au contribuit la formarea unui stat unitar si modern. Romania continua sa evolueze si sa se dezvolte in prezent, oferind cetatenilor sai pace si prosperitate.

Cele mai citite articole