Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cati ani are gheboasa

Cati ani are gheboasa

Introducere

Gheboasa este una dintre cele mai vechi specii de pasari din lume. Ea a fost descoperita prima oara acum mii de ani, si exista inca astazi. Este intalnita in nordul si estul Europei, precum si in Asia si America de Nord. Gheboasa este cunoscuta ca una dintre cele mai longevive specii de pasari din lume, cu o medie de viata de aproximativ 25 de ani.

Aspectul Gheboasei

Gheboasa este o pasare de talie mica, cu un corp solid si membre scurte. Are un cap mic, cu urechi mici si o coada scurta. Gheboasa este recunoscuta pentru penajul sau, care este de obicei cenusiu-gri, sau uneori cafeniu-maroniu. Gheboasa poate atinge dimensiuni de 17-20 cm, cu o greutate de aproximativ 70-100 de grame.

Comportamentul Gheboasei

Gheboasa este o pasare solitara, care se hraneste de obicei la amurg si in timpul noptii. Ea se hraneste cu insecte, larve, fructe si seminte. Gheboasa prefera locurile sumbre si se ascunde in copaci sau tufisuri pentru a se feri de pradatori. Ea poate zbura cu viteze de pana la 20 de km/h si poate face salturi mari de la un copac la altul. Gheboasele fac parte din familia pasarilor corbi, si se pot grupa in colonii formate din aproximativ 10-20 de perechi.

Ciclul de Viata al Gheboasei

Cele mai citite articole

Gheboasa isi face cuibul in copaci, unde femela depune intre 3 si 5 oua. Ouale sunt incubate de catre femela timp de aproximativ 20 de zile, inainte de a ecloza. Puii sunt crescuti de parinti, si devin independenti la aproximativ 3 luni. Dupa ce ajunge la maturitate, gheboasa poate trai inca aproximativ 25 de ani. Gheboasa poate fi vazuta in aproape orice mediul, de la paduri la orase.

Riscuri pentru Gheboasa

Gheboasa face parte dintre pasarile cel mai vulnerabile, fiind predata de soim, vulturi sau alte pasari mari. In plus, gheboasa este amenintata de pierderea habitatului, deoarece multi copaci sunt taiati pentru a face loc altor constructii. In unele zone, gheboasa mai poate fi amenintata si de poluare, precum si de efectele schimbarilor climatice. De aceea, este important sa facem tot ce putem pentru a proteja aceasta pasare.

Protectia Gheboasei

Pentru a proteja gheboasa, multi cercetatori lucreaza impreuna cu autoritatile locale pentru a monitoriza si a proteja coloniile de gheboase. Acest lucru include crearea de rezervatii naturale, monitorizarea populatiilor si educarea publicului despre importanta gheboasei. In plus, sunt create programe de protectie a copacilor, care sunt importante pentru o populatie sanatoasa de gheboase. In acest fel, ne asiguram ca gheboasa sa ramana o parte importanta a mediului natural.

Concluzie

Gheboasa este o pasare longeviva, care poate trai pana la 25 de ani. Are un penaj cenusiu-gri sau maroniu-cafeniu si se hraneste cu insecte, larve, fructe si seminte. Gheboasa poate fi vazuta in aproape orice mediu, de la paduri la orase, si face parte din familia pasarilor corbi. Este important sa ne asiguram ca gheboasa ramaane o parte importanta a mediului natural, prin protejarea habitatului si a copacilor si prin monitorizarea populatiei acestei pasari.

Cele mai citite articole