Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cati ani are fuego

Originea Fuego

Fuego este unul dintre cele mai vechi vulcani din lume, situat in Guatemala. Acesta a fost descoperit in 1524 de spanii, si a fost activ incepand cu acel moment. S-au identificat aproximativ 60 de eruptii, multe dintre acestea fiind destul de puternice. Majoritatea erupțiilor au avut loc în ultimii 500 de ani, ani în care vulcanul a și primit numele sau "Fuego", care în spaniolă înseamnă "Foc".

Caracteristicile Fuego

Fuego este un vulcan de tip stâncă și cenușă, și se înalță la o înălțime de aproximativ 3.763 de metri deasupra nivelului mării. Acesta are un crater activ de la vârful său, care poate atinge o adâncime de aproximativ 500 de metri. Vulcanul se află în apropierea orașului Antigua, care se află la aproximativ 45 de kilometri de vulcan. Eruptiile vulcanului au fost, de obicei, destul de puternice, si acesta a produs, de-a lungul timpului, lava, cenușă și gaze.

Eruptii ale Fuego

Cele mai recente eruptii ale vulcanului Fuego au avut loc în iunie 2018 și au fost destul de puternice, provocând daune mari în apropierea orașului. În același an, au mai avut loc și alte erupții, care au provocat căderi de cenușă și de pietre pe o rază de aproximativ 20 de kilometri. În plus, au fost înregistrate și căderi de pietre pe o rază de aproximativ 40 de kilometri. Eruptiile au provocat, de asemenea, evacuări în zonele apropiate, iar autoritățile au emis un avertisment pentru populație.

Cati ani are Fuego

Cele mai citite articole

Chiar daca Fuego a fost descoperit in 1524, cercetatorii au estimat ca acesta ar putea avea o varsta de peste 15 milioane de ani. Se crede ca bazinul care a generat Fuego s-a format in urma unei coliziuni tectonice care a avut loc acum aproximativ 22 milioane de ani. De asemenea, se crede ca bazinul s-a format din cauza unei erupții masive, care a avut loc acum 15 milioane de ani. Aceasta erupție a fost atat de puternica incat a dus la formarea unui crater imens, care acum se numeste Fuego Volcano.

Importanta Fuego

Fuego este unul dintre cele mai cunoscute și mai importante vulcane din lume, avand o mare influență asupra vieții locale. Acesta are o importanță spirituală, și este venerat ca un fel de zeitate în regiunea Antigua. De asemenea, vulcanul este unul din principalele surse de energie și surse de alimentare în zona locală și împrejurimi. Vulcanul Fuego mai este, de asemenea, și o sursă de inspirație pentru localnici, care îl venera ca un element spiritual.

Concluzie

Fuego este unul dintre cele mai vechi vulcani din lume, avand o varsta estimata la peste 15 milioane de ani. Acesta a avut multe eruptii in ultimii 500 de ani, multe dintre acestea fiind destul de puternice, cauzand daune in apropierea orasului Antigua. In plus, vulcanul mai este si o sursa importanta de energie si alimentare in zona locala, ca si un element spiritual venerat de localnici. Fuego ramane, astfel, unul dintre cele mai importante si mai cunoscute vulcani din intreaga lume.

Cele mai citite articole