O ingrijire dentara corecta presupune o igiena dentara eficienta si controale stomatologice regulate. Numai ca perierea dintilor acasa nu este suficienta pentru a elimina complet depunerile de tartru si placa bacteriana, motiv pentru care medicii stomatologi pot recomanda si efectuarea unor proceduri profesionale pentru curatarea danturii, cum este detartrajul.
Daca in urma controalelor periodice, medicul dentist observa ca dantura se afla intr-o stare buna de sanatate, pentru a o mentine, acesta va efectua numai procedura de detartraj, care are rolul de a elimina toate depunerile de la nivelul dintilor si gingiilor, care nu pot fi indepartate prin periajul obisnuit. Drept urmare, o astfel de procedura este recomandata sa fie efectuata la fiecare control stomatologic preventiv, care ar trebui sa aiba loc la fiecare 6 luni.
Cu toate acestea, in functie de nevoile si obiceiurile fiecarui pacient, detartrajul poate fi efectuat chiar si mai des decat atat.
Cat si de ce este important detartrajul?
Prin eliminarea depunerilor de tartru si placa bacteriana, detatrajul contribuie la mentinerea sanatatii dintilor, la prevenirea aparitiei cariilor si, mai ales, a bolilor parodontale, care in timp pot duce la pierderea dintilor. De aceea, detartrajul este considerat o procedura cu rol profilactic si care ar trebui efectuat periodic.
Cele mai citite articole
De asemenea, datorita rezultatelor sale – dinti mai curati si mai albi, o respiratie mai proaspata, o dantura mai sanatoasa – detartrajul este la fel de important ca periajul zilnic, astfel ca pacientii nu ar trebui sa amane efectuarea acestei proceduri.
Exista contraindicatii cu privire la detartraj?
Detartrajul este una dintre procedurile stomatologice care nu are nicio contraindicatie. Acesta poate fi realizat atat la copii, folosindu-se insa instrumentalul potrivit – manual si de mici dimensiuni – cat si la femeile insarcinate, in aceasta perioada fiind chiar indicata curatarea profesionala a dintilor.
Cu toate acestea, in cazul pacientilor care sufera de anumite afectiuni medicale, cum ar fi diabet sau cele care sunt imunocompromise, pot fi luate anumite masuri pentru ca procedura sa poata fi efectuata in siguranta.
Prin urmare, nu exista niciun motiv pentru care oamenii ar trebui sa evite sau sa amane efectuarea procedurii de detartraj, mai ales ca aceasta este si lipsita de durere.