Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Care sunt cele mai populare funcționalități ale unui smartwatch

Ceasurile arată ora exactă? Corect, dar incomplet! Ceasurile inteligente arată și fac mai mult decât clasicele aparate de măsurat timpul. Smartwatch-urile au evoluat semnificativ în ultimii ani, oferind o gamă largă de funcționalități care le fac tot mai populare printre utilizatori. Iată câteva dintre cele mai apreciate și utilizate funcții ale ceasurilor inteligente:

Monitorizarea sănătății și a activităților fizice

Majoritatea smartwatch-urilor vin echipate cu senzori care monitorizează ritmul cardiac, numărul de pași, distanța parcursă, caloriile arse și calitatea somnului. Unele modele oferă monitorizare avansată, cum ar fi ECG (electrocardiogramă), oxigenul din sânge (SpO2) și detectarea căderilor.

Există modele de ceasuri smartwatch care, pe lângă sănătate, monitorizează și activitățile fizice. Cu ajutorul lor, utilizatorii pot să numere pașii efectuați, să măsoare distanța parcursă, să estimeze caloriile arse și să urmărească progresul în cadrul diferitelor tipuri de exerciții fizice, sporturi de interior sau în aer liber. Astfel, se pun bazele unui stil de viață sănătos, iar afecțiunile cronice pot fi urmărite, pentru ameliorarea lor.

Notificări și alerte pe smartwatch

Utilizatorii pot primi notificări direct pe smartwatch pentru apeluri, mesaje text și alerte din aplicații. În acest mod, ei rămân conectați, fără a scoate telefonul din buzunar. Vor beneficia de confort sporit și de acces rapid la device-urile preferate.

Cele mai bune modele de ceasuri inteligente oferă sincronizare cu smartphone-ul, personalizarea notificărilor, reacție rapidă. Multe smartwatch-uri îți permit să răspunzi direct de pe dispozitiv la mesaje sau e-mailuri, fie prin selectarea unui răspuns predefinit, fie prin dictarea unuia.

Apeluri și mesagerie

Cu ajutorul ceasurilor inteligente precum smartwatch Garmin Venu SQ Slate Shadow, gri, utilizatorii beneficiază de funcții diverse: răspuns prin mesaj text/respingere apel telefonic prin mesaj text, conectivitate Bluetooth ș.a. Unele smartwatch-uri permit efectuarea și primirea apelurilor, precum și trimiterea mesajelor direct de pe dispozitiv, oferind o funcție de microfon și difuzor încorporate sau prin conectarea căștilor wireless.

Asistenți virtuali

Majoritatea modelelor de ceasuri inteligente sunt echipate cu asistenți virtuali, precum Siri, Google Assistant, Alexa sau Bixby. Aceștia permit utilizatorilor să efectueze comenzi vocale ca să trimită mesaje, să seteze alarme sau să caute informații online.

Cele mai citite articole

Utilizarea lor îmbunătățește semnificativ eficiența și productivitatea. Prin automatizarea unor sarcini obișnuite, utilizatorii pot economisi timp și efort. Fiecare asistent virtual are caracteristici și capabilități unice, precum și compatibilitate variată cu diferite modele de smartwatch. De exemplu, Siri funcționează cel mai bine cu Apple Watch, în timp ce Google Assistant este optimizat pentru smartwatch-urile care rulează sistemul de operare Wear OS de la Google.

Plăți mobile cu smartwatch-ul

Multe smartwatch-uri vin cu suport pentru plăți mobile, așa că utilizatorii pot să efectueze plăți contactless direct de pe ceas, fără a avea nevoie de portofel sau telefon. Există o serie de platforme de plată compatibile, precum Apple Pay, Google Pay Garmin Pay și Samsung Pay. Pentru a activa această funcție, utilizatorul trebuie să descarce aplicația corespunzătoare platformei de plată, să introducă detaliile cardului și să urmeze instrucțiunile pentru autentificare.

Siguranța reprezintă o preocupare majoră atunci când vine vorba de plăți mobile. Producătorii de ceasuri inteligente au introdus măsuri de protecție (criptarea datelor, autentificarea prin cod PIN sau amprentă) împotriva atacurilor cibernetice și altor pericole din mediul online. Dacă smartwatch-ul este pierdut sau furat, utilizatorul poate bloca de la distanță funcția de plăți mobile.

Navigație și localizare GPS prin ceasuri inteligente

Dispozitivele echipate cu GPS permit utilizatorilor să urmărească traseele de alergare sau de ciclism, să obțină direcții de navigație și să înregistreze locații fără a fi nevoie de un telefon. Ceasuri inteligente precum smartwatch Samsung Galaxy Watch 6 40mm LTE Grafit sunt prevăzute cu o gamă largă de senzori și funcții GPS, Glonass, Beidou și Galileo.

Există aplicații de navigare cu versiuni speciale pentru ceasuri inteligente. Printre cele mai populare sunt Google Maps, Apple Maps și Waze. Unele smartwatch-uri folosesc GPS-ul ca să trimită în timp real locația utilizatorului către contacte de urgență, pentru un plus de siguranță și ajutor, la nevoie.

Personalizare și entertainment cu smartwatch-uri

Ceasurile inteligente oferă opțiuni de customizare a afișajului (digital, analogic, hibrid) pentru a se potrivi cu stilul vestimentar sau cu activitățile fiecărui utilizator. Există chiar și aplicații ce permit descărcarea de noi designuri sau crearea personalizată a fețelor de ceas. 

Utilizatorii pot controla redarea muzicii de pe telefonul lor sau de la alte dispozitive conectate, direct de pe smartwatch. Unele modele de ceasuri inteligente permit controlul de la distanță al camerei de smartphone, pentru mai multă flexibilitate în realizarea materialelor video și live streaming pe rețele sociale.

Un smartwatch reprezintă mai mult decât un ceas obișnuit sau un accesoriu la modă, ci este un ecosistem digital performant. Alege modelul preferat de ceas inteligent și bucură-te de funcționalitățile diverse, potrivite stilului tău de viață!

Cele mai citite articole