Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Capcanele indicelul SP 500

Indicele SP 500 este ajustat de float. Un rezultat al ajustarii la float este ca indicele este ponderat fata de companiile cu capitalizare mare. Capitalizarea de piata medie ponderata a fiecarei componente este determinata prin impartirea capitalizarii de piata a companiei la capitalizarea de piata totala a indicelui. Ponderea Apple, de exemplu, este determinata luand capitalizarea sa de piata si impartind-o la capitalizarea totala a pietei indicelui. La fel se intampla si in cazul cumpararii sau vanzarii de actiuni OMV Petrom.

Exemple de utilizare ale indicelui SP 500

De exemplu, in T2 2022, Apple (AAPL) are cea mai mare capitalizare de piata dintre actiuni, la 2,86 trilioane de dolari. Capitalizarea totala de piata a tuturor companiilor din indice este de 40,3 trilioane USD (incepand cu T2 2022).

Acest lucru pune ponderea Apple in indice la 7%. Prin comapratie, Adobe (ADBE) are o capitalizare de piata de doar 216,7 miliarde USD, ceea ce face ca ponderea Adobe in S&P 500 sa fie de doar 0,5%.

Acest lucru determina actiunile mega-cap sa aiba un impact extraordinar asupra indicelui. Uneori, aceasta structura a indicilor poate masca puterea sau slabiciunea companiilor mai mici daca companiile cu capitalizare mai mare sunt divergente. 

Cele mai citite articole

In alte moduri, aceasta structura a indicilor reprezinta mai bine economia globala in comparatie cu indicii in care ponderea este determinata de o cota egala sau ponderata de pret.

Beneficiile SP 500

SP 500 este considerat o reprezentare eficienta a economiei datorita includerii a 500 de companii, care acopera majoritatea zonelor din SUA si industrii. In schimb, Dow Jones Industrial Average (DJIA) este format din 30 de companii, ceea ce duce la o reflectie mai ingusta. In plus, DJIA este un indice ponderat in functie de pret, astfel incat cele mai mari componente ponderate sunt determinate de pretul actiunilor, mai degraba decat de o masura fundamentala.

DJIA este limitat la 30 de actiuni, iar miscarea unui stoc in DJIA poate avea un impact mai mare decat cel al SP 500. Cel mai mare stoc ponderat din SP 500 are probabil o pondere mai mica decat cel mai mare stoc ponderat din DJIA.Dow Jones Industrial Average (DJIA) este un indice ponderat in functie de pret, in timp ce SP 500 este un indice ponderat de capitalizare de piata. 

In loc sa foloseasca sumele limitelor de piata ale tuturor actiunilor componente in numaratorul indicelui, Dow Jones ia suma preturilor celor 30 de actiuni componente. Astfel, o miscare de un punct in oricare dintre actiunile componente va face ca indicele sa se miste cu un numar echivalent de puncte. La fel ca SP, DJIA foloseste si un divizor propriu.

Cele mai citite articole