Beneficii dansului dezvăluite de știință

Oamenii de știință au bănuit de multă vreme că sportul are un efect pozitiv asupra abilităților mentale. Nu e de mirare că anumite cursuri de dans pentru copii sunt atât de căutate în ultima vreme. De exemplu acelea de la SEVA, Centrul de Educație și Cercetare Româno – Finlandez.

Procesul de învățare a dansului încă de la vârste preșcolare este o șansă unică de a dezvolta plăcut creativitatea copilului tău, fapt care ulterior se poate manifesta nu numai în dragostea lui pentru sport, ci și în dragostea pe care o va avea pentru artă în general.

Dansul îl va ajuta pe cel mic să se orienteze corect în alegerea unei profesii viitoare, să dea dovadă de disciplină, de multă pasiune în activitățile pe care le va desfășura ca adult.

În plus, învățarea dansului încă din primii ani de viață îl va ajuta pe copil să se adapteze mai bine în societate, să lucreze și să comunice în cadrul unei echipe.

Ce este dansul?

Dansul  este o formă fundamentală de autoexprimare a oamenilor, care s-a dezvoltat împreună cu muzica din vremuri imemoriale.

De fapt, dansul este și el un limbaj bazat pe semne care dezvoltă mici mișcări ale mâinilor, lucru foarte util pentru scris.

Dansul, prin posibilitățile extraordinare de a exprima și a imita vine în sprijinul teoriei că acest tip de mișcare pe muzică  joacă rolul unei forme timpurii de vorbire.

Un studiu extrem de interesant desfășurat de către neurofiziologii de la Centrul pentru Boli Neurodegenerative din Magdeburg, din Germania, a demonstrat fără umbră de tăgadă faptul că dansul este deosebit de benefic pentru funcționarea creierului uman.

În concret, cercetătorii amintiți au descoperit că persoanele care dansează chiar și la vârste înaintate își dezvoltă vizibil volumul și funcția hipocampului, acea parte din creier care este responsabilă de memorie, învățare și coordonare a mișcărilor.

„Am încercat să învățăm participanții diferite tipuri de dansuri la cursurile noastre. Au fost lecții pe ritmuri de jazz modern, dansuri latino-americane, cât și lente, la pas. Prin urmare, aceștia au trebuit să schimbe ritmul, să învețe diferite mișcări, să memoreze combinații complexe, să interacționeze cu un partener. La început, participanții au repetat pur și simplu mișcările profesorului, apoi au trebuit să acționeze singuri. Toate acestea au avut un efect pozitiv asupra funcționării creierului lor, a activității mentale stimulate”, a arătat dr. Kathrin Rehfeld.

Potrivit oamenilor de știință, acest lucru ne conduce clar la ideea că dansul poate ajuta la prevenirea apariției bolii Alzheimer, o afecțiune extrem de gravă, adesea asociată cu vârstele înaintate.

Dar pentru a avea o minte vioaie la bătrânețe, trebuie început cu practicarea acestei forme de mișcare, extrem de plăcute, chiar de la vârste foarte mici. Și cum putem face asta mai bine decât prin a urma niște cursuri de dans antrenante?

Dansul îmbunătățește mobilitatea articulațiilor și a coloanei vertebrale, crește energia „vitală” (elimină energia negativă și blocajele psihologice), îmbunătățește metabolismul, adică permite o recuperare generală a organismului. Cu ajutorul unor practici de dans regulat, este posibil să se obțină rezultate inaccesibile altfel în dezvoltarea copilului, inclusiv calmând mintea, sistemul nervos (la copiii hiperactivi).

Dansul dezvoltă inteligența emoțională

Capacitatea de a simți și recunoaște emoțiile celorlalți, de a reacționa emoțional la evenimente și de a oferi sprijin celorlalți sunt doar câteva dintre componentele  inteligenței emoționale.

Studii internaționale recente efectuate de alte echipe de neurofiziologi arată că persoanele care au un nivel ridicat de inteligență emoțională și nu neapărat un impresionant IQ, obțin cel mai mare succes în viață și în muncă.

Performanțele obținute când o persoană dansează, precum și repetarea unor mișcărilor grațioase, obligă creierului să aranjeze elementele individuale ce compun respectivul dans într-o ordine corectă, la fel cum aria lui Broca ne permite să punem cuvinte și expresii unele după altele corect.