Odată cu sosirea frigului și cu scăderea duratei zilei, pot fi resimțite stări de oboseală mai frecvente, precum și o lipsă de energie acută, care determină și o absență a concentrării. Într-o zi mohorâtă de final de toamnă, e adevărat că un somn odihnitor după un prânz sățios poate fi binevenit. Doar că responsabilitățile, munca, sarcinile zilnice ne împiedică, de cele mai multe ori, să reușim să ne odihnim după prânz, cu atât mai mult cu cât o mare categorie de oameni se află încă la muncă în acel interval și au nevoie să se concentreze.
Totuși, deși somnul e în topul activităților recomandate atunci când vine vorba de lipsa energiei, există și alte metode prin intermediul cărora pot fi învinse oboseala și neatenția, cu atât mai mult cu cât nu este posibil să dormim oricând ne simțim extenuați și lipsiți de concentrare.
1. Vitaminizează-te corespunzător și ai grijă la alimentația ta
O alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și în nutrienți, este mai mult decât indicată atunci când vine vorba de diminuarea stării de oboseală, stare care poate genera și o lipsă a concentrării în activitățile cotidiene. Suplimentele pe bază de ginko biloba sunt recomandate atunci când își face prezența extenuarea și scade capacitatea de concentrare, întrucât acestea îmbunătățesc memoria și au un rol important în ceea ce privește o bună funcționare a creierului.
Așadar, consumă alimente bogate în fier, precum legume (fasole, mazăre, linte), ficat, carne, nuci, cereale integrale și oferă-i organismului tău un boost prin intermediul unui supliment potrivit nevoilor acestuia.
2. Odihnește-te suficient în timpul nopții
Pentru ca a doua zi să te simți energizat și să te ferești de lipsa concentrării care survine odată cu oboseala, e recomandat să ai un somn odihnitor și calitativ pe timpul nopții, ceea ce presupune un număr rezonabil de ore dormite (în general, adulților li se recomandă în jur de 7-8 ore). Cu toate că ar părea că somnurile de lungă durată sunt benefice pentru organism, un număr crescut de ore de odihnă ar putea fi un indicator pentru o problemă de sănătate.
De asemenea, factorii precum alcoolul consumat înainte de culcare, stresul sau frigul din încăpere influențează în mod semnificativ calitatea somnului, așa că încearcă să te duci la culcare în condiții optime și să renunți la ecrane cu cel puțin o oră înainte să adormi. Totodată, e indicat să te relaxezi înainte de somn, astfel încât să elimini stresul – pot fi de real ajutor exercițiile de respirație, meditația și chiar și câteva momente plăcute și calme alături de cei dragi.
3. Consumă ceai negru sau cafea
Printre efectele pozitive ale consumului de cafea sau de ceai negru, se numără sporirea capacității de concentrare și de atenție, precum și diminuarea stării de oboseală. Astfel, dacă nu ai interdicții medicale în ceea ce privește cofeina, ceaiul negru sau cafeaua pot fi utile în zilele în care te simți extenuat și nu te poți concentra la activitățile pe care le ai de realizat.
4. Fă exerciții sportive regulate
Exercițiile sportive regulate și chiar plimbările în natură de o durată mai lungă au semnificative beneficii atunci când vine vorba de neatenție și de extenuare. În timpul activităților fizice, organismul eliberează endorfine. Acestea sunt răspunzătoare pentru creșterea nivelului de energie a organismului tău într-un mod natural.
5. Hidratează-te suficient
Deshidratarea poate cauza stări de oboseală și poate determina lipsa energiei, așa că e nevoie să consumi suficiente lichide, astfel încât organismul să își îndeplinească toate funcțiile.
Atunci când organismul are parte de o alimentație și de o hidratare corespunzătoare, când i se oferă suplimentele necesare și grija cuvenită, acesta va funcționa la un nivel optim. Așadar, starea de oboseală constantă și lipsa concentrării pot fi diminuate prin acordarea unei atenții mai sporite nevoilor organismului.
Sursa fotografie: pexels.com