5 lucruri de știut dacă vrei să-ți iei un cățel

Alegerea unui câine nu ar trebui să fie o decizie spontană. Câinele este o vietate care are nevoie de grijă și de atenție. Odată ce descoperă câinele dorit, mulți oameni ascultă de glasul inimii, mai ales în cazul puilor. 

De aceea, este important să te gândești foarte bine înainte de a lua o astfel de decizie care îți va schimba viața. Mai mult, ar trebui să iei în calcul anumite aspecte practice înainte de a vedea micuțul patruped. Citește mai jos câteva lucruri de care să ții cont înainte să-ți iei un cățel. 

Cine se va ocupa de cățel

Ai mai avut câini? Vrei un câine care să fie prieten pentru copii? Să-ți protejeze casa? Indiferent dacă locuiești singur sau alături de familie, câinele va deveni un membru deplin odată ce intră în casa și lumea ta. Dacă alegi un câine pentru partener, este indicat să vezi dacă este o dorință de moment sau știi ce implică. De asemenea, un câine cadou este o idee bună doar dacă știi că va fi bine primit și chiar este dorit. 

Deşi iei câinele pentru copil, probabil că tu și soțul sau soția ta vă veți ocupa de el. Cine îi va da de mâncare? Cine îl scoate afară, uneori dimineața devreme sau seara târziu? Gândește-te și la aceste lucruri. 

Cât costă și dacă îți permiți

Ai un venit suficient pentru a avea grijă de un cățel? Pe lângă suma deloc de neglijat pentru adopția sau achiziția unui câine, va trebui să mergi periodic la veterinar pentru vaccinări, eventual și medicamente, precum și la pet shop pentru hrană, jucării, lesă, zgardă antipurici, culcuș și alte accesorii necesare. 

Dacă adopți un cățel și nu îi cunoști istoricul medical, va trebui să mergi la veterinar pentru întreaga schemă de vaccinare. Medicul veterinar va evalua și starea generală de sănătate și îți va recomanda modalități de a preveni afecțiunile grave și recomanda tratamente antiparazitare. 

Dacă ai suficient spațiu pentru cățel

Câinii au nevoie de spațiu și în locuință, și afară. Dacă locuiești la apartament, ia în calcul spațiul pe care îl poți dedica animăluțului. Contează foarte mult și spațiul exterior. 

Este indicat ca în afara locuinței să ai un spațiu suficient de mare pentru a permite plimbări de 30-60 de minute, dar și joacă. Bineînțeles că fiecare rasă de câine are particularitățile sale. 

Rasa Dog German, de exemplu, este mai puțin activă și se integrează într-un apartament de 2-3 camere. La fel și Chihuahua. Îi place mișcarea afară, dar în casă are un comportament asemănător celui de pisică. Pe de altă parte, un Yorkshire terrier este foarte jucăuș și este indicat mai ales dacă stai la curte. 

Dacă ai suficient timp să te ocupi de cățel

Un cățel implică și ceva timp din partea ta de la mâncare la exerciții fizice, joacă, dresaj, spălat, ieșit afară etc. 

Va trebui să îi oferi din timpul tău în fiecare zi pentru astfel de activități. Ești dispus să scoți câinele afară la 4-5 dimineața sau seara la ora 22? Dacă trebuie să călătorești în interes de serviciu, cine se va ocupa de cățel? 

Dacă ai/aveți probleme de sănătate

Un alt aspect important este starea de sănătate a ta și a familiei. Un membru al familiei este alergic la câini? Cu siguranță, nu îți dorești să aduci un câine acasă pentru a descoperi, ulterior, că tu sau copilul sunteți alergici la un animal de companie. 

De asemenea, un câine are nevoie de mișcare pentru a fi sănătos. Poate fi nevoie de plimbări lungi sau să te joci cu el. 

Așteaptă-te că va fi nevoie de o anumită perioadă de acomodare pentru ca micul patruped să se integreze în familia și în casa ta. Cu toate acestea, un câine aduce bucurie în orice casă. Te vei distra, iar uneori chiar frustra; în fond, animalul vorbește o altă limbă, însă cu puțină grijă, atenție și timp vă veți înțelege de minune. 

Sursa foto: Shutterstock