5 afecțiuni pe care le poate provoca fumatul

Fumatul este un obicei extrem de dăunător. Pe lângă faptul că nicotina creează dependență, contribuie la declanșarea multor afecțiuni, de exemplu, la nivelul aparatului respirator sau de natură cardiovasculară. 

Pe lângă nicotină, în fumul de țigară se află și alți compuși toxici. Expunerea la aceștia duce la consecințe nedorite și poate provoca boli grave. Este esențial ca persoanele aflate în această situație să consulte medicul pneumolog. Iată care sunt cinci dintre afecțiunile pe care le poate cauza fumatul!

  1. Emfizemul pulmonar

O cauză a apariției emfizemului pulmonar este fumatul. Această afecțiune presupune blocarea căilor respiratorii. Din cauza fumului de țigară, alveolele pulmonare își pierd din elasticitate, fapt care duce la imposibilitatea plămânilor de a se umple cu oxigen. Aceștia ajung să nu mai funcționeze la parametrii normali. 

Emfizemul pulmonar este de două tipuri: acut sau cronic. Anumiți pacienți care sunt diagnosticați cu emfizem pulmonar pot suferi și de bronșită cronică. 

  1. Bronșită cronică

De-a lungul vieții, peste 40% dintre persoanele care fumează dezvoltă bronșita cronică (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18303418/). La fel ca în cazul cancerului pulmonar, acest tip de bronșită are drept cauză principală fumatul activ. Persoanele care sunt expuse la fumul de țigară prezintă un risc mai mic de a dezvolta această afecțiune. 

Fumul de țigară afectează cilii din plămâni, care ajung să paralizeze și se creează acumularea substanței mucoase. În timp, din cauza faptului că nu poate avea loc curățarea căilor respiratorii cu ajutorul cililor, se dezvoltă acest tip de bronșită.

  1. Boala coronariană

Boala coronariană este o afecțiune ce are loc la nivelul vaselor de sânge care alimentează miocardul. În această situație, vasele de sânge sunt îngustate sau blocate de către cheaguri și nu mai pot funcționa în mod corespunzător.

Particulele toxice din fumul de țigară îngroașă sângele și sunt răspunzătoare de formarea cheagurilor de sânge. Acest fenomen este deosebit de periculos, deoarece poate provoca atacul de cord sau chiar decesul subit (https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/50th-anniversary/pdfs/fs_smoking_CVD_508.pdf).

  1. Diabet de tipul 2

Fumatul este una dintre cauzele diabetului de tipul 2. Atunci când persoanele sunt expuse la nicotină, insulina nu mai este atât de eficientă. Diabeticii fumători necesită o cantitate mai mare de insulină decât cei care nu au acest viciu (https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/50th-anniversary/pdfs/fs_smoking_diabetes_508.pdf). 

Fumul de țigară afectează celulele, iar acest lucru duce la inflamație. În cele din urmă, din cauza inflamației, acestea nu își mai pot îndeplini funcțiile în mod adecvat. Un alt factor legat de fumat și care afectează buna funcționare a celulelor este stresul oxidativ. Atât acesta, cât și inflamația sunt corelate cu diabetul de tipul 2.

  1. Cancer pulmonar

Fumatul este principalul responsabil de provocarea cancerului la nivel pulmonar. Din rândul fumătorilor, nouă din zece bărbați și opt din zece femei (https://medlineplus.gov/lungcancer.html) dezvoltă acest tip de cancer. Riscurile apariției acestei forme sunt cu atât mai mari cu cât vârsta la care se începe fumatul este mai timpurie și pe termen îndelungat.

Alți factori ce însoțesc fumatul și duc la riscul apariției cancerului pulmonar sunt consumul ridicat de alcool și luarea suplimentelor cu beta-caroten. Fumătorii pasivi sunt și ei predispuși la această formă de cancer, dar într-o măsură mai redusă. 

Așadar, fumatul este o cauză majoră pentru afecțiuni precum cele ale plămânilor, ale inimii și este corelat și cu diabetul de tipul 2. Renunțarea la fumat aduce numai efecte pozitive. Cu toate că este un proces dificil, cu ajutorul sfaturilor medicilor și cu multă ambiție se poate renunța la acest viciu. 

Sursă:

  1. https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/health_effects/effects_cig_smoking/index.htm#cardio
  2. https://medlineplus.gov/lungcancer.html
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18303418/
  4. https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/50th-anniversary/pdfs/fs_smoking_diabetes_508.pdf
  5. https://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/sgr/50th-anniversary/pdfs/fs_smoking_CVD_508.pdf