3 argumente pentru purtarea ochelarilor de soare si in afara sezonului cald

Ochelarii de soare sunt, in general, asociati cu vara. Asta nu inseamna ca acestia nu ar trebui purtati si iarna, insa, deoarece ochii tai au mereu nevoie de protectie. Chiar daca nu beneficiezi de un numar la fel de mare de ore de soare in afara sezonului cald, ochii tot pot fi expusi unor situatii care le pot dauna.

Afla din acest articol care sunt motivele principale pentru care ar trebui sa porti ochelari de soare si in afara sezonului cald.

Protectie impotriva razelor ultraviolete

Pericolul razelor ultraviolete este cunoscut de mult timp, de aceea, vara oamenii poarta ochelari de soare si se dau cu crema pentru protectie solara. Totusi, acest obicei nu ar trebui practicat doar vara, ci in toate anotimpurile, deoarece soarele continua sa ramana puternic, indiferent de sezon.

Soarele produce raze ultraviolete, ce iti pot afecta pielea si ochii, chiar si daca acesta este ascuns dupa nori. Daca petreci prea mult timp in contact cu razele ultraviolete, fara protectie, risti sa dezvolti afectiuni precum cataracta, ptereigion, degenerescenta maculara sau cancer de piele, inclusiv in zona pleoapelor. Poarta ochelari de soare in Bucuresti, indiferent de vremea de afara, pentru a evita astfel de probleme.

Diminueaza efectul de stralucire al zapezii, ghetii, ploii

Efectul de stralucire este cel mai puternic la rasarit si apus. Apa, indiferent de forma ei, reflecta lumina soarelui, ceea ce iti ingreuneaza vederea. Acest efect poate fi observat chiar si atunci cand te plimbi iarna, prin zapada, in parc sau atunci cand conduci.

Din moment ce soarele se afla mai aproape de linia orizontului in timpul iernii, efectul de stralucire devine mai puternic. Acest lucru se intampla deoarece reflexia luminii solare vine dintr-un unghi mai mic si mai stralucitor.

Cele mai citite articole

Reflexiile foarte puternice ale luminii pot fi declansate de gheata, zapada, semafoare si oglinzile masinii. Purtarea ochelarilor de soare scade impactul pe care il au acestea asupra ochilor tai. 

Prevenirea durerilor de cap si de ochi

Pupilele devin mai mici atunci cand sunt expuse unui grad puternic de luminatie, precum cel al razelor sale; in schimb, devin mai mari, atunci cand lumina este mai slaba. Ochii pot fi suprasolicitati daca petreci prea mult timp in lumina prea puternica sau prea slaba, deoarece acestia incearca sa se ajusteze unui grad de lumina ce este confortabil.

Acest lucru se poate observa foarte usor atunci cand iesi la lumina dintr-un loc intunecat. Senzatia respectiva, de ajustare, are loc deoarece ochii incearca sa se acomodeze unui nou nivel de lumina. De asemenea, cand intri intr-o incapere intunecata, dintr-o zona bine luminata, vei percepe intunericul ca fiind mai puternic decat este cu adevarat, pentru o perioada.

Partea din spate a ochilor include retina, un organ foarte sensibil la lumina. Atunci cand lumina este foarte puternica din cauza soarelui iernii, pupila poate intampina dificultati de ajustare. Lucrul acesta poate duce la dureri de ochi si de cap. Purtatul ochelarilor de soare iarna iti poate ajuta ochii sa se ajusteze mai usor la gradul mai puternic de luminatie.

Poti alege lentile polarizate, cu un film special, ce ajuta la protectia ochilor. Fara acest film, perceptia culorilor si a adancimii este redusa, iar imaginea perceputa devine incetosata. Este posibil ca, uneori, sa nu poti vedea deloc, din cauza puterii razelor solare.

Ochelarii de soare ar trebui sa se regaseasca in garderoba ta, indiferent de anotimp, deoarece razele soarelui te pot afecta in orice perioada a anului. Alege o pereche potrivita pentru tine si evita afectiunile care pot aparea ca urmare a razelor ultraviolete sau a efectului puternic de stralucire.

Cele mai citite articole